Naslovna » Weboteka » Internet marketing » Affiliate-marketing – promoviranje tudjih proizvoda i usluga

Affiliate-marketing – promoviranje tudjih proizvoda i usluga

Vjerujem da se svi oni koji se bave tzv. affiliate-marketingom uvijek trude da pronadju što brži i što jednostavniji način za promoviranje proizvoda i usluga firmi s kojima saradjuju.

Ali, prvo da vidimo šta je to, u stvari, affiliate marketing? U svom vokabularu ne posjedujem riječ kojom bi najlakše prevela ovaj termin, no već ćete razumjeti o čemu se radi. To je kada vi kao vlasnik web-stranice, sajta, bloga ili bilo koje druge web-tvorevine (sada imamo i video-profile, facebook fan pages i slično) stupite u saradnju sa preduzećima, buticima, ukratko, kompanijama i na svojim stranicama prodajete njihove proizvode ili usluge. Za uloženi trud i ustupljeni web-prostor dobijate proviziju na sve što se proda preko vašeg sajta.

Evo, kako su to lijepo objasnile kolege iz časopisa “Bug”, koje u svom broju za ožujak / mart 2011. tematski  obradjuju metode zarade novca na Internetu.

 affiliate-marketing-1

affiliate-marketing-2
affiliate-marketing-3

affiliate marketing 4

S obzirom da imam višegodišnjeg iskustva sa promoviranjem, otići ću korak dalje i reći kako se obično saradnja sa velikim preduzećima uspostavlja preko posrednika, odnosno reklamnog distributera. Reklamni distributeri su online firme koje su se specijalizovale za posredovanje izmedju oglašivača (kompanije) i promotera (vlasnika webprostora). Oni u svom arsenalu alata imaju sve što vam je potrebno za efikasno promovisanje proizvoda, počevši od tradicionalnih banera i tekstualnih oglasa, rotacionih banera, javascript, pop-up i pop-downova i slično, sve do recenzija i datafeedova.
Ima ih mnogo, a poznati giganti su Amazon,  Zanox (njemački), Tradedoubler (švedski), LinkShare, CJ (Commission Junction) i tako dalje. Oni djeluju internacionalno, ali nerijetko se dešava da su, ipak, najbolji distributeri  manje kompanije koje djeluju u samo jednoj ili par država. Objašnjenje je jednostavno: prije ćete dobiti podršku ili izgladiti nesporazume ako se partner nalazi u istoj državi i na istom govornom području, nego na drugom kontinentu.

Affiliate marketing – Šta prodavati na svojim stranicama?

U skladu sa temom vašeg sajta, birate proizvode i partnera. Sasvim je logično da na sajtu tehnoloških noviteta nećete prodavati odjeću i obrnuto. Isto tako, bitno je formirati stranicu tako da ona odgovara proizvodima koji se prodaju.
Tako, na primjer, na stranici o brzim zajmovima, imam tabelu sa linkovima  svih banaka i drugih aktuelnih aktera u oblasti financija, njihove usluge, cijene i slične podatke. Na sajtu o cipelama imam slike obuće, jer ono što moga  potencijalnog kupca, na kraju krajeva i zanima, jeste da vidi ono što želi kupiti. Kada potencijalna mušterija  klikne na neki od linkova i izvrši kupovinu dobijam postotak te transakcije.

Affiliate marketing – Kad je isplata, ko mi i kako plaća?

Kolege sa Bug-a su pomenule razne vrste naplate promoviranja, poput plaćanje po kliku, po prodaji i slično. Postoje razna rješenja, a od vas samih i uspješnosti vaših stranica zavisi koje ćete rješenje uzeti kao najoptimalnije. Na primjer, ako vaše strane imaju jako puno posjetilaca, za vas je možda i plaćanje po broju prikazivanja oglasa (CPI – click per impression) kao i plaćanje po kliku (CPC)  isplativo.
S druge strane, postotak od prodaje može, takodje, donijeti dobru zaradu, te je program koji nudi sve ove oblike plaćanja, za vas idealan. Medjutim, takvi programi su rijetki jer kompanije obično plaćaju prema učinku, odnosno prodaji na vašim stranicama (lead i sale).
Vrijeme od trenutka transakcije, odnosno prodaje, do isplate novca vama, obično zavisi od reklamnog distributera kao i kompanije s kojima ovi imaju saradnju. Kod nekih je procedura potvrdjivanja i naplate duža, kod drugih kraća, tako da nema pravila. Ako oglašivači ne isplate distributeru, ni vi nećete dobiti svoj dio. No, ti su slučajevi rijetki.

Jedno je sigurno: moraćete sve dobro istestirati kako biste stvorili vlastito iskustvo i onda znali s kim da saradjujete.

Na početku sam se dotakla teme bržeg i jednostavnijeg promoviranja proizvoda a o kojoj će biti više riječi u nekom od narednih postova. U slučaju da imate pitanja, samo ih postavite u komentaru.

Astro Tarot Centar