Naslovna » Weboteka » Bračno nezadovoljstvo pogađa srce žena

Bračno nezadovoljstvo pogađa srce žena

Osobe poodmakle životne dobi nezadovoljne bračnim životom u većoj su opasnosti od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s ostalima. Upozorenje se u prvom redu odnosi na žene, zbog njihove prirođene sklonosti da skrivaju i potiskuju negativne osjećaje i time povećavaju opasnost od depresije, a prema novih saznanjima i od srčanih.

To tvrde Hui Liu i Linda Waite sociologinje s Državnog univerziteta Michigan u Chicagu, a zaključak je njihova istraživanja koji objavljuje Journal of Health andSocial Behaviour. Istraživanjem je utvrđeno da su štetne posljedice bračnog nezadovoljstva na zdravlje veće nego korisni utjecaji sretnog bračnog života.

Liu i Waite analizirale su podatke o kvalitetibracno_nezadovoljstvo
bračnog života i različitih indikatora kardiovaskularnog zdravlja poput, primjerice, srčanih napadaja, povišenog krvnog tlaka i povišene razine C-reaktivnog proteina na skupini od 1200 žena i muškaraca u dobi od 57 do 85 godina.

Osim što je pokazalo u kojoj mjeri nezadovoljstvo brakom može potaknuti srčana oboljenja, istraživanje je pokazalo i drugu stranu medalje – kako kardiovaskularne smetnje mogu utjecati na kvalitetu bračnog života.

Prema mišljenju autorica istraživanja, to je razlog da se kvaliteti bračnog života starijih osoba posveti veća pozornost. Naime, bračna savjetovališta usmjerena su uglavnom na mladu populaciju, no trebala bi se obraćati i parovima koji su u braku 30.40 ili više godina.

Astro Tarot Centar