Naslovna » Drvo uspjeha » Posao i novac » Bruce Lipton o novcu i energiji

Bruce Lipton o novcu i energiji

Kao što znate, u poslednje vreme, pričam o evoluciji, a ona je neizbežna. To se sada može osetiti u svetu kada smo se suočili sa raznim krizama, a posebno sa dužničkom krizom koja se odigrava širom sveta baš sad. Ovo je bitno jer dolazimo do biološke svesnosti, i bitnog samorazumevanja i učenja koje proizilazi iz svetske finansijske krize.
A to je u kratkim crtama ovo: novac=energija, što znači da možete kupiti energiju svojom gotovinom. Ono što je bitno da znate u vezi sa tim je da, ako ste štedljivi, brinete o svom novcu, držite balans, tada uvek imate ovu energiju na svom bankovnom računu, energiju od koje možete živeti. Nasuprot tome, ako traćite ovu energiju, tada ometate sopstveni opstanak. Nije vam u cilju da razbacujete svoj novac.

U suštini, želim da vam pokažem da je ovo bitan uvid u prirodu našeg zdravlja, biologije i sveta koji stvaramo, što treba ceniti. Naš biološki sistem, ćelije se uzdaju u energiju. Bez energije nema života. U suštini imate energetski budžet koji vam daje život. U stvari, energija u telu se nalazi u “kovanicama” koje nazivamo ATP (adenozin trifosfat)- molekulima koji predstavljaju “energergetsku valutu”. Biolozi ATP nazivaju “molekulska valuta” za unutarćelijski transfer energije. Značaj ATP-a je sledeći, kao što se kod automobila za njihovo pokretanje koristi gorivo,tako se ljudsko telo pokreće uz pomoć ATP-a. Tako da bi ostali život, moramo da imamo zalihe ATP-a. Tako reći, vi imate “bankvoni račun” ATP-a u svom telu.

Pitanje je kako koristiti taj ATP, i evo bitne činjenice: 25% energije vašeg tela se koristi samo za rad mozga. Tako možemo uporediti rad mozga sa radom mišića maratonskog trkača. To znači da su rad mozga i rad mišiće otprilike isti. Ovo je bitno jer treba da znate da dok koristite mozak, tj. dok mislite vi koristite energiju. Odgovor zašto je ovo bitno je jednostavan. Način na koji koristimo misli nije nužno produktivan. U stvari, naše “investicije” misli su ponekad kontraproduktivne jer takve misli kreiraju realnost koju mi tada moramo da prevazidjemo. U suštini govorim da treba da postanemo svesni naših misli. Misli predstavlja energetsku valutu. Svaki put kad imate misao vi koristite energiju. Ako bih vam dao čekove koji upućuju na vaš bankovni račun, naravno da nećete taj novac deliti svakome ko vam je simpatičan.

To ne radite, jer je traćenje novca u suštini traćenje vašeg života. Postajete štedljivi kada dobijete čekovniu knjižicu. Pokušavam da vam kažem da imate energiju u svom telu, energiju koja vas drži živima. Kada počnete koristiti energiju kao kada pišete čekove od kojih znate da nemaju korist, to je isto kao da razbacujete svoj novac.

Moja knjiga “Biologija vjerovanja” otkriva kako naše misli kreiraju našu realnost. I ako počnete da investirate u misli koje su kontraproduktivne i izazivaju strah, brigu i sve ostale misli koje su negativne, shvatite ovo: ne samo da trošite energiju na ovakve misli, već će takve misli i postati vaša realnost. Ono na šta ste fokusirani mislima, mozak će manifestovati kao realnost.

Citiraću Bhagavan Dasa koji je rekao: “Briga je molitva za ono što ne želite. Prestanite brinuti!” Razmislite o tome. Kada brinete u svojim mislima zadržavate objekte koji vas i dalje zabrinjavaju, a što više su vam u umu, to ih on više pretvara u stvarnost.

Poruka za ovaj mjesec bi bila da postanete energetski štedljivi sa vašim novcem i telom. Vaše misli koriste energiju, vaša interakcija sa životom koristi energiju. Ako želite da preživite morate shvatiti jednu jednostavnu činjenicu: za sve što u životu radite ulažete energiju. Stoga, osvrnite se na to što radite u životu. Jer ako ulažete energiju u stvari koje u ovom svetu ne možete promeniti, to je isto kao da razbacujete svoj novac koji više nikad nećete videti. Razmislite o ovoj veoma interesantnoj realnosti. Zamislite da imate ovu energetsku čekovnu knjižicu i da svaki put kada hoćete da upotrebite energiju upitate sebe da li će vam korišćenje te energije unaprediti život ili ćete samo protraćiti energiju. Kada bih ulazio u političke rasprave sa ljudima u kojima bih iskoristio svu svoju energiju, da li bih promenio svet? Ne.

Da li ću iskoristiti svu svoju energiju pokušavajući da ubedim druge ljude da promene način života da bi oni bili zdraviji, a oni nisu spremni na to? Time bih samo traćio energiju. Zato se svaki put zapitajte kada imate neku misao, da li će vam taj trošak energije unaprediti ili unazaditi život. Počećete da shvatata na koji način da usmeravate vaše akcije, misli, usmeravaćete energiju u stvari koje unapredjuju vaš život, stvari koje vam omogućuju opstanak, i iznad njega – napredak.

Činjenica je da se suočavamo sa teškim vremenom. Što više misli posvetite negativnim aspektima, strahu, ne samo da traćite energiju, već kao što sam napisao u “Biologiji vjerovanja”, ove negativne misli, stresovi, u stvari, ugrožavaju vaš imuni sistem i dovode do same bolesti.

Živite od budžete od kog u stvari zavisi vaš život, i ako hoćete da koristite svoj budžet mudro, svojim mislima, energijom i novcem podržite one stvari koje će unaprediti vaš život i društvo u kom živite, i evoluciju u koju ulazimo, umesto da podržite borbu protiv starog sistema koji se raspada. Ovo je vaša šansa da izadjete iz tog sistema i izgradite nešto što je više održivo, nešto sa čim svi možemo da živimo, što će nam svima pružiti napredak.

Izvor: Video materijal Miroslav Kiš

Knjigu “Biologija vjerovanja” možete čitati ovdje»

Astro Tarot Centar