Naslovna » Salon ljepote » Celulit ili celulitis, poznajete li razliku među njima?

Celulit ili celulitis, poznajete li razliku među njima?

Celulit je masno tkivo koje nastaje zbog zadržavanja tekućine u tkivima i posljedica je slabe prokrvljenosti. Sličan je želatini, a sastoji se od masti, vode i neupotrebljivih tvari, a smješten je tik pod kožom. Pogađa bokove, bedra, stražnjicu, trbuh i nadlaktice.

Celulitis je bakterijska infekcija kože i tkiva ispod nje. Uzrokuju ga razne bakterije, a prvi simptomi su crvenilo i osjetljivost manjega dijela kože. Najčešće se pojavljuje na nogama nakon ozljede na koži, rane, atletskog stopala ili der-matitisa. Liječi se antibioticima.

Faktori koji utječu na nastanak celulita su:

• nasljednost,

• spol,

• starenje,

• hormoni,

• prekomjerna tjelesna težina.

Odstranjivanje celulita je dugotrajan proces koji zahtjeva promjenu životnog stila. Također si možemo pomoći kombinacijom redovitog kretanja, pravilne prehrane i redovite tjelesne njege. Celulit se ne otklanja mršavljenjem, jer se u tim situacijama samo smanjuje količina masnog tkiva, dok se struktura kolagenskih čvorova u kojima je celulit, značajno ne mijenja. To znači da bismo problem celulita trebali uzimati za ozbiljno i potražiti sve uzroke koji ga pospješuju. Rezultati prije svega ovise o ustrajnosti pojedinca. Najteži korak je promjena životnih navika. Istupite iz svakodnevne rutine i učinite nešto za sebe! Promijenite način prehrane, popijte više vode, prestanite pušiti i piti alkohol, smanjite stres, unesite tjelesnu aktivnost u dnevnu rutinu, ne nosite pretijesnu odjeću i visoke potpetice, odviknite se sjedenja s prekriženim nogama.

Priuštite si masažu, limfnu drenažu i redovnu tjelesnu njegu s pilingom najmanje jednom tjedno. Sve što se odvija unutar tijela odražava se i na tijelo izvana. Važno je da stanicama osiguramo nesmetano djelovanje i obnavljanje.

Deset koraka za otklanjanje celulita:

1. Popijte najmanje 21 vode dnevno, odnosno 10 čaša.

2. Prije obroka uvijek popijte čašu vode.

3. Obroke dobro prežvačite i za užinu pojedite sirovu mrkvu.

4. Izbacite prženu, pečenu, brzo pripremljenu, konzerviranu hranu, kao i jodiranu kuhinjsku sol – bolje je koristiti morsku sol ili mljevene morske alge.

5. Jednom tjedno imajte samo voćni dan.

6. U prehranu uključite integralne, cjelovite žitarice, ribu, svježe voće i povrće, maslinovo i laneno ulje, lanene sjemenke.

7. Smanjite unos kave, izbjegavajte alkohol i prestanite pušiti.

8. Dnevno si priuštite barem 30min kretanja, jer time pospješujete metabolizam i izlučivanje toksina.

9. Nježno masirajte kritična mjesta – masaža pospješuje protok limfe i krvi.

10. Priuštite si relaksaciju na dnevnoj bazi i smanjite stres.

Astro Tarot Centar