Naslovna » Fontana zdravlja » Ishrana » Cimet kao zdravi začin

Cimet kao zdravi začin

Začin koji ima i sjajan lep ukus i velike prednosti za čovekovo zdravlje je cimet. Verovatno ste čuli za njega a velika je šansa da ste ga već i koristili u ishrani ili u zdravstvene svrhe.

Cimet ne samo da se koristi u ishrani, već se od njega može praviti i odlično esencijalno ulje koje takodje ima razna zdravstvena dejstva i primenu.

U kombinaciji sa medom, cimet ima veliki uticaj na mršavljenje i to je jedna od najzdravijih kombinacija koje su poznate danas.

U velikoj meri utiče na poboljšanje i bolje zdravlje naše kože kao i njeno čišćenje. Ukoliko imate problematičnu i nestabilnu kožu koja je sklona pojavi akni, cimet vam može pomoći da ih se rešite i da polako čisti vašu kožu i sprečava pojavu novih bubuljica. Pored toga pomaže vam da ako imate suvu kožu ona omekša i bude dovoljno hidrirana.

Osim toga što je cimet zaista delotvoran za raznorazne kožne probleme, on je sjajan izbor i kada je reč o nezi kose. Ima svojstvo da podstakne rast kose i spreči dalje opadanje ukoliko vas to muči.

Od cimeta možete napraviti ulje sa kojim ćete masirati kožu glave i na taj način je čistiti od raznih štetnih materija koje su se nakupile.

Ukoliko imate tamnu boju kose a želite da je posvetlite, upotrebom cimate možete i to postići. Vrlo je poznato da on utiče na kosu tako što je posvetljuje.

Osim velike koristi cimeta za našu kožu i kosu, još više se koristi preventivno protiv raznih bolesti ili u lečenju. Pa tako znajući da je cimet začin koji ima efekat grejanja našeg tela može se koristiti tokom zimskih prehlada da našem organizmu vrati imunitet i preko potrebnu energiju da se izbori sa virusima koji su ga napali.

Uz lečenje prehlade, sjajan je i za bolji rad srca kao i za probleme sa varenjem i nadimanjem.

Smatra se takodje i da je cimet vrlo zaslužan za otklanjanje lošeg zadaha. Pa zato možete sledeći put isprobati cimet umesto nekih nezdravih varijanti poput žvakaćih guma.

Više o cimetu čitajte na: Najzdravijahrana.com

Astro Tarot Centar