Naslovna » Fontana zdravlja » Tijelo, um i duša » Kako ublažiti zujanje u ušima (tinnitus)?

Kako ublažiti zujanje u ušima (tinnitus)?

Zujanje u ušima (Tinnitus) je oštećenje sluha pri kome dolazi do neprestanog zujanja u uhu. Ono može biti prouzrokovano starošću, promajom, prevelikom bukom, povišenim krvnim pritiskom, ili nasljedno stečeno. Utvrđeno je da ta neugodnost uopšte ne potiče iz uha, nego nastaje u mozgu. Dosad joj nema lijeka. Govori se da je to mučan pratilac suvremenog načina života.  Jedna je od posljedica oštećenja sluha. Poremećaji sna, strah i depresije najčešće su popratne pojave zujanja uha.

Liječenje zujanja u ušima

Tinnitus Control

Jedan od lijekova za tinnitus

Liječenje tinitusa usmjereno je na temeljno medicinsko stanje, povezano sa zujanjem u ušima.

Ako je tinuitis uzrokovan drugim stanjem, liječnik može poduzeti mjere za smanjenje zujanja u ušima, dok se temeljno stanje ne izliječi:

  • Uklanjanje ušnog voska – može smanjiti simptome tinitusa
  • Liječenje vaskularnih problema – može zahtijevati lijekove, operaciju ili neki drugi tretman za rješavanje problema
  • Promjena lijekova – ako ste uzimali lijekove, koji uzrokuju zujanje u ušima, vaš liječnik može preporučiti prekid uzimanja lijeka ili smanjenje doze.
  • Supresija buke – liječnik može preporučiti uređaj za supresiju buke
  • Lijekovi – ne mogu izliječiti zujanje u ušima, ali u nekim slučajevima mogu pomoći smanjiti težinu simptoma ili komplikacije.

Lijekovi mogu uključivati:

  • Tricikličke antidepresive (amitriptilin i nortriptylin) – ovi lijekovi se koriste samo u teškim slučajevima tinitusa, jer mogu izazvati neugodne nuspojave, uključujući suha usta, zamagljen vid, zatvor i srčane probleme.
  • Alprazolam (Niravam, Xanax) – mogu pomoći smanjiti simptome tinitusa, no nuspojave mogu uključivati pospanost i mučninu, kao i ovisnost.

Zujanje u ušima ili tinitus je čest problem, koji se javlja povezano s drugim stanjima, kao što su gubitak sluha zbog starosti, ozljede uha li poremećaj krvožilnog sustava.

Iako može biti dosadno, zujanje u ušima obično nije znak nečeg ozbiljnog. Tinuitis se može pogoršati s vremenom, no liječenje je uspješno, a usmjereno je na liječenje temeljnog uzroka. Ostali tretmani mogu pomoći smanjiti ili prikriti zujanje u ušima.

Izvori: Krenizdravo.com

Više linkova o tinitusu i kako ga izliječiti ili ublažiti:

Recepti za ublažavanje tinitusa

Hrana bogata magnezijom u borbi protiv zujanja u ušima

Znano.st- ublaži tinnitus podešavanjem mozga

 

Astro Tarot Centar