Naslovna » Salon ljepote » Neželjene dlačice i kako ih ukloniti

Neželjene dlačice i kako ih ukloniti

Pročitajte zašto se javljaju nepoželjne dlačice na licu, iznad usana, na području dekoltea… pa ako vam one kvare izgled saznajte na koji ih način možete sigurno ukloniti.

Prekomjerna dlakavost oduvijek je predstavljala veliki estetski problem ženama. Današnji trendovi nameću i muškarcima da je poželjno imati mišićava prsa ali potpuno glatke kože, te što manje dlaka na rukama i nogama.

Od davnina žene vode bitku protiv neželjenih dlaka koje pokušavaju na razne načine što uspješnije ukloniti. Najpoznatija je bila Kleopatrina smjesa na bazi meda i limuna u čiju su se djelotvornost zaklinjale još naše majke. Danas na raspolaganju imamo brojne metode – od onih koje provodimo u vlastitoj kupaonici ili kozmetičkom salonu pa do onih sofisticiranih koje rade sa modernom laserskom i IPI tehnologijom.

SAMO NA KRITIČNIM MJESTIMA

dlake2Razlikujemo dva tipa prekomjerne dlakavosti – hirzutizam i hipertrihozu. Hirzutizam je pojava muškog tipa dlakavosti kod djevojaka i žena na područjima koja su pod kontrolom muških spolnih hormona androgena. Dlakavost nadusnica, brade, područja dekoltea, kao i donjeg dijela trbuha – tipičani su primjeri hirzutizma. Ovaj tip dlakavosti može biti uzrokovan povišenim vrijednostima anđrogenih hormona ili preosjetljivošću dlačnog folikula prema normalnoj razini androgena.

Prvi simptomi mogu se pojaviti već u pubertetu, kada velus dlake (tanke, nježne i svijetle dlake s kojima se rađamo) budu zamijenjene s termi-nalnim dlakama (debljim i pigmentiranim dlakama) na anđrogeno ovisnim zonama.

PO CIJELOMU TIJELU

Drugi oblik prekomjerne dlakavosti poznat je kao hipertrihoza. Obilježava ga prekomjerni rast dlake na bilo kojem dijelu tijela, uz uvjet da raspored dlakavosti nije andmgcnctskog tipa. Obično su tada prekomjerno dlakave ruke i noge, pa čak i vanjski dio lica prema rubovima vlasišta. U mnogim obiteljima, kao i kod tamnoputih žena dlakavost može biti pojačana, a da se ne radi o hormonskom poremećaju, već o genetskoj predispoziciji.

LIJEČENJE I SKIDANJE DLAKA

Nakon kliničkog pregleda, kojim otkriva koji je oblik pojačane dlakavosti u pitanju – liječnik će na temelju podataka o menstruacijskom ciklusu, eventualnom pojačanom ispadanju kose ili nekim drugim simptomima odlučiti koje su dijagnostičke pretrage potrebne za utvrđivanje uzroka hirzutizma.

Ako se radi o tzv. simptomatskom hirzutizmu, koji je posljedica hormonskog poremećaja, tada će ciljano odrediti potrebnu terapiju. Žena pritom neželjene dlake može ukloniti na više načina. Ugrubo te metode dijelimo na one kratkotrajnog učinka te metode, poput lasera i 1PL, čiji su rezultati višegodišnji.

UKLONITE IH

uklonjanjedlakaOdabir metode uklanjanja dlaka ovisi o području s kojeg se dlake žele ukloniti, ženinim godinama, eventualnoj preosjetljivosti kože te, naravno, cijeni samog postupka.
Izbjeljivanje, depiliranje Kada se radi o dlačicama iznad usana i na bradi djevojke i žene se često odlučuju za tretmane izbjeljivanja, uklanjanja depilacijsklm kremama za područje lica kao i primjenu traklca sa voskom.

Svaka od tih metoda može izazvati iritaciju tretiranog područja. Zato je potreban oprez i pridržavanje uputa od strane proizvođača.
Kako bi se koža mogla oporaviti od iritacije, tretman treba napraviti u večernjim satima. Učinci su kratkotrajni, a dlačice koje ponovo rastu postaju deblje nakon svakog uklanjanja. Uz to i rastu brže.

Laser i IPL tretmani Ovi postupci uništavaju dlaku u njezinom korijenu. Naime, pigment u dlaci upija lasersku zraku, i tako akumulirana energija oštećuje dlaćni folikul. Stoga, godinama nakon tretmana laserom i IPL nema novog rasta dlaka.

No budući da se dlake nalaze u različitim životnim ciklusima, tretmane treba ponoviti nekoliko puta, u određenim razmacima.Autor: DR. LJILJANA ŠKRINJAR, dermatologinja, ZdravljeIQ

Astro Tarot Centar