Naslovna » Fontana zdravlja » Alternativa » Reiki » Reiki za više životne energije

Reiki za više životne energije

Za staru japansku vještinu reiki se kaže da je metoda broj jedan za samopomoć u svijetu. Reiki u prijevodu s japanskog znači univerzalna energija (rei-univerzalan, ki-energija). U svim narodima za životnu Reiki energiju postoje različita imena: u Kini se zove Chi, u Indiji Prana, a u zapadnim zemljama bioenergija, što u prijevodu znači životna energija (Bios – život). Reiki je suptilna energija, koja sve održava na životu i bez koje ništa ne bi niti postojalo. Kada je u nekim dijelovima tijela ponestane, automatski se počinju razvijati bolesti na fizičkom ili na psihičkom nivou. Reiki se zasniva na vještini kanalisanja ove univerzalne životne energije, u cilju povećanja kapaciteta vitalne energije, jačanja odbrambenih mehanizama organizma, unapredjenja zdravlja i u cilju poboljšanja kvaliteta života. Problemi u odredjenim životnim oblastima, kao što su medjuljudski odnosi, posao, obrazovanje, ljubav i finansije takodjer su pokazatelji nedostatka životne energije, koja se onda reguliše i upotpunjuje uz pomoć reiki-metode.

Reiki kao tehniku iscjeljivanja, otkrio je Usui nakon dvadesetodnevnog posta i proučavanja Sutri (Indijski sveti spisi) na planini. Od tada pa do današnjih dana, Reiki se proširio velikom brzinom po cijelome svijetu. Reiki može naučiti svako ko za to ima želju, bez obzira na dob, vjeru ili prethodne duhovne aktivnosti. Kursevi su veoma lagani, a nakon inicijacije, prilikom koje se čiste energetski kanali, i učenja teorije, postoji i praktični dio, u kojem svaki polaznik odmah isproba ono što je naučio i može se uvjeriti u svoje sposobnosti. Svaki polaznik dobije i priručnik s detaljno opisanim tehnikama.

Kanalisanje i usmjeravanje životne energije za unapredjenje zdravlja tradicionalno se obavlja polaganjem ruku na odredjenu oblast tijela, tačnije na energetske centre (čakre). Naši dlanovi isijavuju toplinu, tijelo se opušta, cirkulacija poboljšava, pa se osjećamo mirnije, opuštenije, imamo bolji san i mnoge druge blagodati. Tijelo tako postaje dio našeg postojanja, imamo komunikaciju duha i tijela. Reiki metoda nema štetna dejstva niti može biti iskorištena u negativne svrhe, te se tako preporučuje svim ljudima da prodju prvi stepen reikija. Veoma je važno upoznati svoje vlastito tijelo, a kad polažemo ruke na svoje tijelo tako ga bolje upoznajemo i možemo se liječiti.

Postoje tri stepena reikija prema Usui sistemu:

1. Nakon završenog prvog stepena možete raditi tretmane sebi i drugima s kontaktom i čistiti se od negativne energije, a potom i napuniti pozitivnom. Isto tako možete čistiti i puniti nakit, predmete, hranu i sve što želite. Naučit ćete kako možete programirati svoju podsvijest i na taj način djelovati na svoje emocije i način razmišljanja.

2. Na drugom stepenu reikija se stiče sposobnost da djelujete kroz vrijeme i prostor. Dobijate i 3 simbola, s kojima možete raditi na daljinu i čistiti emocionalno – mentalne blokade na efikasniji i jednostavniji način, nego što to radite na 1. stepenu. Jači je i sam energetski protok. Dobijete i razne druge tehnike poput tehnike za ostvarivanje želja, rad s većim brojem ljudi, slanje energije svom anđelu čuvaru, planetima (horoskop) i sl.

3. Ovdje već dobijete Majstorski simbol pomoću kojega možete druge inicirati i koji zamjenjuje prethodne simbole, tako da možete raditi isključivo s njime. Energetski protok je jači nego na 2. stepenu. Osim što ćete naučiti kako možete druge inicirati u Reiki dobit ćete i neke druge tehnike i meditacije.

Reiki-metodom se možete puniti energijom i balansirati je u tijelu što dovodi do iscjeljenja organizma na fizičkom i psihičkom planu, možete raditi na svojem mentalnom i emocionalnom tijelu, raditi na ostvarivanju svojih želja i duhovno napredovati. Isto to možete raditi i drugim osobama i tako im pomoći da ostvare svoje ciljeve.

Astro Tarot Centar