Naslovna » Weboteka » Sindrom „umirovljenog supruga”

Sindrom „umirovljenog supruga”

S odlaskom muškaraca u mirovinu u njihovih se supruga povećava opasnost od pojave depresije, nesanice, povećanog stresa. Zaključak je to istraživanja provedenog na Univerzitetu u Padovi analiziranjem podataka iz više japanskih gradova prikupljenih na Univerzitetu u Osaki.

Nije naime lako prihvatiti da je netko koga po cijele dane nije bilo kod kuće sada stalno prisutan.

Naši rezultati pokazuju da se za odlazak u mirovinu jednog od bračnih partnera zapravo moraju pripremiti oboje – izjavili su voditelji istraživanja.

Odlazak u mirovinu u prvom se redu doživljava kao promjena socijalnog standarda i financijskih mogućnosti, no trebalo bi više pažnje posvetiti psihološkom momentu, odnosno odlazak jednog od partnera u mirovinu shvatiti kao promjenu koja pogađa oba partnera, što bi pomoglo očuvanju mentalnog zdravlja oba partnera.

Talijanski znanstvenici zaključili su: – Promatrali smo kako se suprugov odlazak u mirovinu odražava na zdravlje njegove supruge i utvrdili da se sa svakom godinom provedenom uz supruga koji je u mirovini u žene povećava mogućnost pojave simptoma sindroma .supruge umirovljenika”. No taj sindrom ne javlja se samo u supruga domaćica već i u zaposlenih žena koje su ionako pod stresom zbog vlastitog posla i nemaju dovoljno vremena da bi se posvetile suprugu koji s odlaskom u mirovinu ima više vremena i traži veću pažnju supruge.

Astro Tarot Centar