Naslovna » Kamen mudrosti » Sri Nisargadatta Maharaj – JA SAM SAMO SOPSTVO

Sri Nisargadatta Maharaj – JA SAM SAMO SOPSTVO

Nisargadatta kaže za iluzorni osjećaj bića, tradicionalno zvan ego, kao “ja jesam”. On kaže, da bi našli izvor ovog “ja jesam” i potpuno razumjeli to kao ništa više do konceptualne ideje samoga sebe, je način vlastite realizacije i cijelosti. Maharaj je rekao tragaocu da bude u stanju koje je prije doživljaja “ja jesam”.

“Koncept “ja jesam” dolazi spontano i odlazi spontano. Zadivljujuće je, kad se pojavi – prihvaćeno je kao stvarno. Sva posljedična pogrešna shvatanja javljaju se iz tog osjećaja stvarnosti u “ja jesam”. Onog trenutka kada se osjećaj “ja jesam” pojavi, i svijet se takodje pojavi. Bilo koja slika koju imaš o sebi nije istinita. Istinsko znanje je prebivati u svom biću.”

Učenja Maharaja su izmijenila našu svjesnost od “ja jesam”, taj osjećaj izdvojenog identiteta, u nedualističko stanje jednosti sa apsolutom, što je naša prava priroda. Posjetilac je pitao za pojašnjenje u vezi stanja praznine.

“To znači slobodan od sveg sadržaja. Sebi nisam ni sagledavan, ni shvaćen. Nema ništa na što mogu ukazati i reći “Ovo sam ja”. Ti se identificiraš sa svime vrlo lako, ja mislim da je to nemoguće. Osjećaj “ja nisam to ili ovo”, niti je bilo što moje, je tako jak u meni, da čim se stvar ili misao pojavi, smjesta se javi osjećaj “Ovo nisam ja”.
Nekako, premještanjem fokusa pažnje, ja postanem sama stvar koju gledam, i doživljavam svjesnost koju ona ima. Ja postanem unutarnji svjedok te stvari. Ovaj kapacitet ulaska u druge tačke svjesnosti zovem Ljubav, ti ga nazovi bilo kojim imenom koje želiš. Jer u bilo kojoj tački u vremenu i prostoru, ja mogu biti oboje, subjekat i objekat doživljaja. Ja to izražavam govoreći da sam oboje, i nijedno, i van oboga.”

Sa tačke gledišta samorealizacije ili prosvjetljenja, nema individua, Sebstvo ili Bog postoji kao cijela manifestacija. Posjetilac je pitao Maharaja kako se ova individualnost javlja i zašto mislimo o sebi kao o odvojenim individuama.

“Tvoje misli o individualnosti u stvari nisu tvoje misli, one su sve kolektivne misli. Ti misliš da si ti onaj koji ima misli, zapravo, misli se javljaju u Svjesnosti. Kako raste naše duhovno znanje, tako utihnjuje naša individualna tijelo-um identifikacija. I naša svjesnost se proširuje u univerzalnu svjesnost. Životna sila nastavlja djelovati, ali njene misli i radnje nisu više limitirane na individuu, one postaju totalna manifestacija. To je kao djelovanje vjetra, vjetar ne puše za bilo koju individuu, već za cijelu manifestaciju.”

Na pitanje o dnevnom poslu i kako se neko treba ponašati u svijetu, Maharaj odgovara:

“Zašto se brineš o svijetu prije vodjenja brige o sebi? Želiš spasiti svijet, zar ne? Možeš li spasiti svijet ako prvo ne spasiš sebe? I što znači biti spašen? Od čega? Od iluzije. Spasenje je vidjeti stvari kakve već jesu. Budi tih, obavljaj svoj posao u svijetu, ali iznutra ostani tih, onda će ti sve doći.
Ne veži se za svoje riječi o realizaciji, to može profitirati za druge, ali ne za tebe. Tvoja nada leži u očuvanju tišine u umu i mirnoće u srcu. Svakako obavljaj svoje dužnosti.Radnje u kojima nisi emocionalno upleten i koje su blagotvorne i koje ne izazivaju patnju, te neće vezivati. Možda se uputiš u više pravaca i radiš sa ogromnim poletom, ipak unutra ostani tih i miran, sa umom kao ogledalom, koje reflektira sve, bez da je pod uticajem. Neočekivano se mora dogoditi, dok predvidjeno možda nikad ne dodje. Sve jeste, zato što TI jesi, čvrsto i duboko ovo shvati i često budi s tim. Realizirati ovo kao apsolutnu istinu je oslobodjenje.
Onaj ko je potpuno istražio sebe, onaj koji je shvatio, nikad se neće pokušati miješati u igru svjesnosti. Nema kreatora ovog ogromnog intelekta kao takvog, sva ova igra se dogadja spontano, nema intelekta iza toga, stoga ne nameći svoj da doneseš bilo kakvu promjenu. Ostavi to na miru. Tvoj intelekt je produkt ovog procesa i kako tvoj intelekt može biti na čelu ili procijeniti cijelu kreaciju. Istraži sebe, to je svrha tvog bića. Spiritualnost (duhovnost) nije ništa do shvatanje ove igre svjesnosti. Pokušaj otkriti što je ta iluzija traganjem za njenim izvorom. Ne može biti svjesnosti bez svijesti. Može biti svijesti bez svjesnosti, kao što je u dubokom snu. Svijest je apsolut. Svjesnost je relativna u odnosu na svoj sadržaj. Svjesnost je uvijek o “nečemu” . Svjesnost je djelimična i promjenjiva. Svijest je totalna, nepromjenjiva, smirenja i tiha. I to je zajednička matrica svakog doživljaja. Ono što jesi – već jesi, saznavanjem što nisi, slobodan si od toga, i ostani u svom vlastitom prirodnom stanju. Sve se dogadja sasvim spontano i bez napora.

Prije pojavljivanja postojanja, koje god da je stanje, to stanje je prije pojavljivanja postojanja, eot je prije ili izvan postojanja takodje. Ja prevladavam u tom stanju koje je postojalo prije dolaska postojanja ili isto tako prije pojavljivanja nepostojanja. Sa podizanjem budnog stanja cijeli svijet postaje manifestacija zbog mog postojanja, moj svijet se manifestira. To je takodjer promatrano iz stanja koje je prije postojanja.

I TI SI TO.”

Suštinska poanta njegovog učenje je da mi već jesmo apsolutno slobodni i da nema ništa što trebamo raditi, stvoriti ili postati, ili mijenjati se u nešto, mi jednostavno trebamo vidjeti istinu života, koja je: mi nismo ovo tijelo, ni um, i da su oni igra elemenata, ako želite, i da kad to shvatimo dolazi nevjerovatna sreća i sloboda. Maharaj je to ovako rekao: “Kad vidim da sam ništa – to je mudrost, a kad vidim da sam sve – to je ljubav, a izmedju to dvoje – moj život se kreće.”

Maharaj je preminuo 08.09.1981. Ostaje prisutan kao svjesnost unutar svakog od nas.

Astro Tarot Centar