Naslovna » New age & Ezoterizam » U susret Novom dobu – NEW AGE , Dio 1

U susret Novom dobu – NEW AGE , Dio 1

Ako se pitate u čemu je suštinska razlika između dosadašnjih revolucija (ratova za bolji društveni status ili za bolju teritoriju) i sadašnje (r)evolucije globalne ljudske svijesti, evo mogućeg odgovora Svi dosadašnji svjetski prevrati dolazili su sa vanjskim utjecajem (dakle djelovanjem izvana), dok se sadašnja promjena i življenje u skladu sa zahtjevima doba Vodenjaka dešava spontano, ono dolazi iznutra i započinje sa suštinskom (duhovnom) preobrazbom pojedinaca, koji čine pokret ’’Novo Doba’’!! Procjenjuje se da će uskoro 25 posto Amerikanaca u nekoj mjeri prihvaćati učenje Novog doba kao vlastito usmjerenje u životu.

Trebaju li uopšte dokazi za konstataciju da čovječanstvo prolazi kroz veoma osjetljivu fazu i kritično razdoblje vlastite povijesti. Tradicionalne vrijednosti i načini življenja neprestano se dovode u pitanje.

Nepostojana mješavina religije i politike gura nas iz jedne krize u drugu. Znanost i tehnologija nisu donijele trajno rješenje za probleme čovječanstva. Mnogi suuvjereni da se takvo stanje stvari ne može promijeniti ukoliko se ne uvede potpuno novi svjetski sustav.

No, kako će se ostvariti takvo razdoblje? Božijom intervencijom? Ako je tako, moramo li nastaviti čekati? Ili možemo i sami učiniti nešto u vezi s tim? Možemo li mi ostvariti to očajnički potrebno Novo doba? Po cijelom svijetu milijuni ljudi iz svih društvenih slojeva vjeruju da mogu odigrati aktivnu ulogu u ostvarivanju novog doba mira i bratstva. Oni pripadaju revolucionarnom New Age (Novo doba) pokretu!

Filozofija i način življenja

Jeste li čuli za ’’New Age’’ pokret? U mnogim se zemljama pojam ’’New Age’’ svestrano primjenjuje na neke popularne vrste literature, muzike i umjetnosti. Postoje čak i ’’New Age’’ restorani! Pokret reklamiraju junaci iz svijeta sporta i holivudske zvijezde. Članovi redovito održavaju kongrese i izložbe. Pojam ’’New Age’’ tako|er se naširoko povezuje s robom široke potrošnje kao što je šminka, kozmetički preparati, vitamini te s proizvodima koji su namijenjeni zaštiti zdravlja. Za knjige o ’’New Age’’ filozofiji knjižare imaju poseban odjel. Mnogi od tih izdanja imaju snažan religiozni utjecaj na one koji ih čitaju?!
U svojoj knjizi ’’The Cosmic Self- A Penetrating Look at Todays New Age Movements’’ (’’Kozmičko ja- pronicljiv pogled na današnje New Age pokrete’’), pisac Ted Peters govori o pokretu kao o “ekvivalentu religioznoj hidrogenskoj bombi čija pordužena eksplozija traje već skoro tri decenije”. On dodaje da ’’proroci’’ New age-a čine ’’obraćenici’’, a njihova učenja prihvaćaju protestanti, rimokatolici, židovi, ateisti, kao i rastući broj budista i hindusa u Sjevernoj Americi.

Londonski ’’The Times’’ izvještava da je ’’njuejdžizam’’ sada vjerojatno najbrže rastuća vjera na Zapadu. Procjenjuje se da će uskoro 25 posto Amerikanaca u nekoj mjeri prihvaćati učenje Novog doba kao vlastito usmjerenje u životu. Švicarski časopis ’’Fundamentaum’’ izvijestio je se u Nizozemskoj nekih teologa redovito sastajalo “da bi diskutiralo o tome kako se njuejdž evski način razmišljanja može uvesti u crkveni život te uvrstiti u propovijedi”. Jedan drugi časopis primijetio je da “širom svijeta različite zemlje različito pristupaju New Age-u, no odaziv je univerzalan”.
Poslovne korporacije potrošile su milijune dolara na ’’New Age’’ savjetnike te na uključivanje svojih namještenika u ’’New Age’’ programe.
’’San Francisko Chronicle’’ izvještava da “njuejdževski način razmišljanja probija najviše bedeme američkih poslovnih institucija”. List dodaje da je jedno istraživanje pokazalo kako je od 500 kompanija, preko 50 posto njih na neki način povezano s njuejdževskim načinom razmišljanja.

Astro Tarot Centar