5 na dan

Nutricionistička zajednica propagira kampanju “5+” koja poručuje kako je potrebno svakodnevno konzumirati pet i više porciia voća i povrća. To će vam osigurati energiju za svakodnevne aktivnosti, lakše ćete održavati odgovarajuću tielesnu masu. učinit ćete dobro svojoj probavi, a zasigurno ćete izgledati i osjećati se bolje.

Pet na dan za prevenciju

NailakSi naćln prevenciie degenerativmh bolesti današnjice jest svakodnevno konzumiranje pet ili više obroka voća i povrća. Bolesti srca i krvnih žila te maligne bolesti vodeći su uzroci smrtnosti u razvijenim zemljama svijeta, a dohro je poznato da se upravo te bolesti mogu prevenirati promjenom načina prehrane i životnog stila.5vockinadan

Znanstvene studije ukazuiu na iznimnu važnost prehrane s obiljem voća i povrća u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i moždanog udara. Ta svojstva pripisuju se voću i povrću zbog njihova jedinstvenog sadržaja antioksidansa, posebice vitamina C, teta karotena te fitokemikalija i prehrambenih vlakana.

Jedna porcija je…

– Jedan komad voća srednje velićine (npr. jabuka ili naranča).

– Pola šalice manjeg, bobičastog ili narezanog voća.

– Tri četvrtine šalice (180 mililitara) stopostotnog voćnog soka.

– Pola šalice smrznutog ili konzerviranog voća.

– Četvrtina šalice sušenog voća.

– Šaka orašastih plodova.

– Pola šalice svježeg kuhanog povrća.

– Jedna šalica sviežeg povrća.

– Pola šalice kuhanog graha ili graška.

O voću i povrću

U skupinu voća spada sve voće te stopostotni voćni sok, a u skupinu povrća spada sve povrće i stopostotni povrtni sok. I voće i povrće može biti svježe, konzervirano, smrznuto, sušeno, cijelo, narezano ili u obliku pirea, lako su u najnovijoj piramidi pravilne prehrane te dvije skupine odvojene, nerijetko ih se zbog sličnih osnovnih nutritivnih karakteristika stavlja u jednu skupinu.

Prednost ima svježe voće i povrće, mahunarke. prirodni voćni sokovi, kuhano povrće Hi pripremljeno na pari jer sadrže maksimalnu količinu blagotvornih vitamina, i fitokemikahja. Preporučljivo je izbjegavati industrijske proizvode od voća jer nerijetko sadrže značajne kličine dodanih šećera. Uz to je, zbog visokog udjela masti, orašasto voće poželjno konzumirati u ograničenim količinama.

Većina voća i povrća (izuzev maslina, avokada i orašastog voća) ima nisku kalorijsku vrijednost te nizak udio masti i proteina. Ta grupa namirnica predstavila bogat izvor brojnih vrijednih nutrjjenafa. posebice ugllikohidrata, kalija, vitamina C. folne kiseline, prehrambenih vlakana, vitamina K. vitamina A te teta karotena i vitamina E. Nadalje, voće i povrće izvor je fitokemikalija, biološki aktivnih, nenutritrvnih tvari kojima je novija znanost dokazala brojna blagotvorna djelovanja na očuvanje zdravlja čovieka. Danas je identificirano više od 900 različitih fitokenikallla koie su komponente hrane, a njihovo otkrivanje još traje.

Uz svaki obrok pojedite porciju voća ili povrća

Kako postići “5 na dan”

Voće uz doručak odlično se nadopunjuje sa žitaricama, a obrok zaokružimo kvalitetnim mlllečnlm proizvodom. Obavezni prilog uz ručak neka bude povrće, a večera bi se velikim dijelom trebala sastojati upravo od povrća. U proljetnim mjesecima maštovito i bogato priređene salate mogu biti i potpuni obroci. Uz obilje vrijednih nutrijenata opskrbit će nas i prijeko potrebnom vodom.

Voće kao međuobrok
Svježe sezonsko voće oduviiek se smatra idealnim medu-obrokom. Najbolje Ba je konzumirati udaljeno od glavnih obroka ili prije obroka. Za okorjele sladokusce idpalna alternativa klasičnim slatkišima jest sušeno voće. posebice danas kada je ponuda izrazito ho-gata. lako osušeno, voće još uvijek uspijeva zadržati niz dobrih sastojaka blagotvornih za zdravlje. Sušeno voće popularni je medjuobrok velikog brola sportaša, pogotovo onih koji sudjeluju u sportovima koji iziskuju velike napore.

Jedite voće i povrće s djecom
Djeca obično oponašaju roditelje, te će vaše dijete vjerojatno prije posegnuti za voćem i povrćem ako vidi vas da činite isto. Kod djece u dobi od 2 do 10 godina ključna je zbližavanje s određenim namirnicama. Ponekad je potrebno desetak puta servirati djetetu kuhanu mrkvu ili brokulu prije nogo što dijete počne uopće razmišljati o konzumiraniu tog povrća. Najbolji se rezultati postižu kad se novo povrće servira u opuštenoj atmosferi i uz omiljeno jelo vašega djeteta.

Za ostvarenje preporuke „5 na dan“

– Kao medjuobroke dl zalogajčiće birajte voće ili sjeckano povrće.

– Dodajte sušeno ili svježe voće žitaricama za doručak.

– Uz sendvič ili pizzu uzmite salatu.

– Dodajte voće desertima.

– Pri izboru i kupnji trudite se odabirati sezonsko voće i povrće kontrolirana podrijetla.

– Prednost dajte unosu svježeg voća i povrća, a termičku obradu tih namirnica svodite na najmanju moguću mjeru kako biste ograničili gubitak njihovih vrijednih tvari.

– Umjesto da svaki dan konzumirate isto voće i povrće, radije birajte raznovrsne i raznobojne plodove kako biste osigurali različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu. dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing. biotehnologije/Vitaminoteka – Zdrave vijesti

Astro Tarot Centar