Naslovna » Weboteka » 6 profesionalnih savjeta za postavku WordPress-bloga

6 profesionalnih savjeta za postavku WordPress-bloga

Ako ste bloger, onda ste sigurno čuli za WordPress. To je, naime, najpoznatija i, usudjujem se reći, najbolja platforma za blogere, a i šire, jer, WordPress je i odličan CMS alat.
Danas nećemo pisati o tome kako instalirati WordPress na webserver ili kako promijeniti šablon, dodati novi dodatak, podesiti postavke. Govorićemo o tome kako optimizirati WordPress-instalaciju kako bi vaš blog ili sajt funkcionisao bez problema i kako biste izbjegli neke od grešaka u samom startu.

 

1. WordPress Hosting

hostgator

Moje lično mišljenje je da je kvalitetan WordPress hosting faktor broj 1 za efikasnost svakog websajta. Radila sam sa desetinama raznih instalacija, i najveći problemi su nastajali upravo zbog lošeg hostinga.
Hosting je temelj svake websajt-platforme. Posmatrajte to kao temelj svoje kuće. Ako osnova, odnosno, temelj nije čvrst, siguran i riješen, vrlo je vjerovatno da neće izdržati razne vremenske prilike koje bi svakako uslijedile. Hosting je taj temelj, pa je najbolje da ga se izgradi pravilno već od samog početka.
Lično, svoje stranice hostam na tzv. dedicated server kod HostGator-a. Oni imaju izvrsnu podršku i uvijek su spremni da pomognu kad zatreba. Ovdje je SAMO (i stvarno mislim samo) tri hostinga koje preporučujem za instalaciju WordPress-a.

1) HostGator

Već pomenuti HostGator je moj prvi izbog. Kao što rekoh, imaju odličnu podršku korisnicima kao i dobar hardware, pa sam svih ovih godina rijetko imala problema s njima. Ako, ipak, imate neki problem, dovoljno je da im se javite, chat ili mail, kreirate ticket i oni će vam se brzo javiti. Naravno, morate poznavati engleski, jer je to, ipak, američka kompanija.
Lično ne bih preporučila ništa manje od HostGator VPS level 3 – paket sa cPanel-om . VPS (virtual private server) vam daje više fleksibilnosti u podešavanju servera, uz dobijanje maksimalne podrške tehničkog osoblja. To, takodje, sprečava nastajanje problema sa drugim stranicama koje se nalaze na istom serveru i koje vas usporavaju (na shared hostingu). Tokom ”špice” u saobraćaju, vaš website neće biti usporen na VPS-u. Cijena je $50/mjesec, ali ako ste ozbiljni i riješeni da imate optimiran WordPress site i solidnu osnovu , štedite na svemu OSIM na hostingu.

2) WP Engine

WP Engine je uredjen WordPress domaćin koji je nevjerovatno brz. Koristi nginx setup koji automatski cachira vaše posjete što poboljšava izvršnost i brzinu responsa vašeg sajta. Učlanjenje i process postavke je jednostavan, a ljudi na WP Engine vole svoj posao i to vam dokazuju kroz svoju podršku
WP Engine je $29/mjesečno i garantujem vam da se nećete razočarati rezultatima. Oni su nevjerovatno brzi i daju solidnu platformu za izgradnju vašeg sajta.

3) BlueHost

Vjerujem da je mnogima $50 mjesečno previše. Neki budžeti to ne dozvoljavaju, pa ako tražite ekonomičan, ali ipak, solidan hosting, preporučujem BlueHost.
BlueHost ima izvrsne “shared” pakete za dobru cijenu, a imaju i dobru podršku. Moja omiljena stvar kod BlueHost je što imam pristup cPanel (dostupan i kod HostGatora, takodje) što čini život lakšim i vama i vašem programeru (ako ga imate) kad trebate napraviti neku promjenu ili ažuriranje na serveru.
Cijene na BlueHost se kreću od samo $4 mjesečno, pa ako tražite solidan WordPress domaćin, koji vas neće osiromašiti, preporučujem BlueHost.

2. Isporuka sadržaja (content delivery)

maxcdn

 

Posjetioci dolaze na vaš website iz cijelog svijeta. Medjutim, vaš server se nalazi jako daleko od stvarne lokacije posjetioca. Z ar ne bi bilo divno poslužiti sadržaj sa servera koji je bliži tom posjetiocu? Ovdje dolazi priča o MaxCDN !

Šta je MaxCDN?
MaxCDN je mreža isporuke sadržaja koja koristi servere širom svijeta kako bi što brže isporučila sadržaj korisniku. Bazirano na lokaciji posjetioca, sadržaj se isporučuje i sažet i cachiran sa nekog od njihovih servera koji je najbliži korisniku. Ovaj način osigurava da korisnici uvijek dobijaju najbržu i najefikasniju informaciju , što za vas znači povećanje prodaje kao i broj posjetilaca koji se vraćaju na vaš site.
Ja koristim i preporučujem MaxCDN svima koji traže savjet. Lično ga koristim na svim svojim stranicama. Veoma je brzo, sigurno i lako integrirati MaxCDN sa dodatkom kao što W3 Total Cache (koji, takodje, koristim na svakom websajtu i lično preporučujem) Za manje od 5 minuta, možete početi da MaxCDN i poboljšati brzinu i učinkovitost vašeg bloga.
Bez obzira na host, treba koristiti MaxCDN, posebno se preporučuje koristenje na jeftinim hostovima poput BlueHost. On pomaže rasterećenju vašeg servera na njihove (moćnije) servere. To je vrlo KORISNO utrošen novac – vjerujte mi! Osim solidnog hosting, ovo je jedna od stvari koje najčešće preporučujem.

 

3. WordPress šablon

genesis

 

Šablon ili theme, kako se na engleskom zove, daje vizuelnu prezentaciju vašeg sadržaja. On je, takodje, integriran sa WordPressom da bi vam pomogao da što lakše isporučite vaš sadržaj , pa je od vitalnog značaja oboje optimirati i osigurati.
Postoji samo jedna WordPress tema koju preporučujem: Genesis od StudioPress.
Genesis je visoko optimirana, sigurna WordPress tema koja ima mnoštvo “potomaka”, odnosno, child-tema.
Genesis je opremljena sa mnogo “udica” i filtera koje je lako proširivati. Oni takodje imaju izvrsnu mrežu saradnika koja podržava a njihov support je zaista, nevjerovatan.
Osim što ima više od 40 child tema dostupnih za Genesis direktno iz StudioPress site takodje postoji I mnoštvo programera u mreži. Isto tako postoji mnogo uputstava kako koristiti Genesis , pa je lako započeti sa udicama i filterima ako želite da kreirate vlastitu child temu za Genesis.

 

4. WordPress SEO

Postojii jedan i samo jedanan plugin koji preporučujem za SEO : WordPress SEO .
WordPress SEO je kreirao Joost de Valk i to je najkompletniji paket za SEO koji vam je potreban za vaš websajt. Jednostavan je za konfiguraciju, ima sve SEO funkcije koje su vam potrebne (čak i kartu sajta kao i notifikacije sa pretraživača) i definitivno će poboljšati SEO tokom vremena.
HitTail

Ako, ipak, želite ići korak dalje sa SEO strategijom marketinga sadržaja vašeg sajta, preporučila bih uslugu koja se zove  HitTail.
HitTail analizira saobraćaj vašeg sajta kao i ključne riječi koje su posjetioci koristili kad su pronašli  vaš sajt. Bazirano na njihovom vlastitom algoritmu, oni vam daju prijedloge za ključne riječi kako biste poboljšali rank i vidljivost na pretraživaačima. Navedeni algoritam, takodje, pronalazi i tzv.  long-tail ključne riječi koje imaju nisku konkurentnost, a što vam opet daje ideju kakav sadržaj da ponudite korisnicima i tako povećate plasman stranica.

 

5. WordPress Kontakt-formular

Svaki websajt bi trebao omogućiti svojim korisnicama da dodju u kontakt sa vlasnikom. Kontakt-formular je krucijalni dio odnosa korisnika i publiciste i  ja preporučujem samo jedan plugin u ovu svrhu: Gravity Forms.
Gravity Forms će jednostavno uništiti konkurenciju. Ne postoji čak niti jedan od alata da su blizu Gravity Forms kada je riječ o jednostavnosti upotrebe, funkcijama i integraciji sa WordPressom. Možete kreirati osnovni formular za kontakt ali i složene kviz-module sa Gravity Forms.

6. WordPress Backups

Uvijek trebate raditi backup, odnosno, sigurnosnu kopiju vašeg sajta.
Mnogo puta u prošlosti su mi se dešavale nesreće da izgubim dijelove, pa čak i cijeli sajt, pa ne bih željela da se i vama to dogodi. Uvijek pronadjite način da napravite kopiju i sadržaja i baze podataka.
Ja lično koristim BackupBuddy na svim svojim sajtovima. BackupBuddy je jednostavno najbolji plugin kad je u pitanju backup. On vam daje izbor da napravite backup i baze podataka i datoteka, a, takodje, možete da kopirate i udaljene lokacije, kao što je Amazon S3 ili Dropbox. BackupBuddy je osiguranje za vaš sajt i možete da mirno spavate jer je vaša online imovina dobro osigurana u slučaju da se desi neka nezgoda na serveru ili vaša  lična greška.

 

Zaključak

Hvala vam što ste uzeli vremena da pročitate ovih nekoliko savjeta za WordPress. Kao što sam prije rekla, sama koristim sve ove alate na svim svojim projektima. Korištenje ovih savjeta će vam pomoći da napravite solidnu sigurnu i brzu fondaciju za svoj sajt..

Da rezimiramo, ovdje su sve moje preporuke kako biste mogli otpočeti vašu avanturu sa WordPressom :

1. WordPress Hosting – HostGator, WP Engine and BlueHost
2. Content Delivery – MaxCDN
3. WordPress Theme – Genesis
4. WordPress SEO – WordPress SEO i HitTail
5. WordPress Contact Form – Gravity Forms
6. WordPress Backups – BackupBuddy

Astro Tarot Centar

O Tajna