Naslovna » Fontana zdravlja » Ishrana » 8 zdravih navika

8 zdravih navika

Sok od grožđa
sokodgrozdjaOdržavanje forme nije skupo
Upravo kao što teflon sprečava da se hrana prilijepi za tiganj, bioflavonoiđi iz soka grožđa sprečavaju lijepljenje holesterola za zidove arterija. Redovno konzumiranje smanjuje mogućnost začepljenja arterija, pa tako i opasnost od srčanih bolesti i moždanog udara.

Koristite stepenice
Poboljšanje zdravlja može se činiti kao postupak koji zahtijeva poseban plan i gotovo opsesivnu posevećenost cilju. Ipak, to možete postići i jednostavnom promjenom nekoliko navika. Svakog dana umjesto lifta koristite stepenice. Samo malim pomacima poput takvih, možete postići veliki učinak u dužem razdoblju.

Postavite pitanja farmaceutu
Farmaceuti su važni, ali često zanemareni zdravstveni radnici. Mogu vam pomoći da razumijete učinke različitih lijekova koje uzimate, da bolje slijedite uputstva za upotrebu, koje proizvode je dobro a koje nije dobro uzimati u vašem zdravstvenom stanju. Tako ćete uveliko smanjiti mogućnost greške pri uzimanju lijekova ili dodataka prehrani.

Ne gledajte televiziju dok večerate
U mnogim kućama na večeri je uvijek prisutan jedan gost: televizor. Kad se udruže gledanje TV-a i jelo, obično bude previše i jednog i drugog. U televizijskim reklamama imamo priliku da vidimo privlačne sprave za vježbanje, ali čini se da bi najprije trebalo da počnemo da štedimo da bismo ih mogli priuštiti. Ipak, osnova vježbanja u stvarnosti ne mora biti složenija od šetnje ili trčanja – što je besplatno. Skupe sprave i članstva u fitnes klubovima – iako potpuno u redu ako to želite – nikako nisu preduslovi za poboljšanje zdravlja.

Jedan paradajz dnevno
Većina voća i povrća ima mnogo veću hran-ljivu vrijednost kad se jede sirova. Ipak, paradajz je zdrav i kuvan. Svjež, kuvan ili u obliku soka, najmanje pet puta nedeljno, smanjuje rizik od mnogih bolesti.zdrave_navike

Polako sa vitaminima
Ako su vitamini dobri za zdravlje, onda više vitamina znači više zdravlja, jel tako? Nije tako. U nekim slučajevima preporučena količina je maksimum koje ljudsko tijelo može preraditi, au nekim slučajevima količina veća od preporučene može biti štetna. Tijelu treba dati potrebne količine vitamina, ali se treba oduprijeti želji za osmišljavanjem vlastite supervitamninske strategije. Izvor: David Niven, 100 navika zdravih ljudi

Astro Tarot Centar