Naslovna » Kamen mudrosti » ČAROBNA MRKVA (+e-knjiga!)

ČAROBNA MRKVA (+e-knjiga!)

U staro je doba u Indiji živjela vrlo svadljiva žena. Ime joj je bilo Kalaha, što na bengalskom znači “svađa”. Gospođica Kalaha porječkala bi se sa svakime i zbog najbezazlenijegpovoda te nije mogla učiniti ni najmanje dobro djelo. Vrijeme je prolazilo, a Kalaha je bila sve zlobnija i pakosnija. Naposljetku ju je Anđeo Smrti izbacio iz njezina tijela.

Njezino je astralno tijelo tada krenulo niz spiralne stepenice tmine, u područje najdublje tame. Tresnula je na tlo Hada, iz kojega je izlazila para. U očaju je i strahu vrištala tražeći milost kad je vidjela da je Anđeo Smrti ostavlja na tom strašnom mjestu, na kojemu grešne sjene žive u muci i očaju.

Privučen molećivim, prodornim kricima zle žene, Jama (Anđeo Smrti) se ipak vratio i rekao joj: “Molim te, možeš li se sjetiti bilo kojeg dobrog djela koje si učinila za svojega boravka na zemlji kako bih te mogao poštedjeti ovoga strašnog mjesta na kojemu si se našla zbog vlastitih pogrešaka?”

Zla se žena neko vrijeme češala po glavi te je, nakon dugog razmišljanja, uskliknula: “O, da, vaše Visočanstvo, sjećam se jednoga svojeg dobrog djela! Jednom sam imala nekoliko mrkvi. Namjeravala sam ih sve pojesti, ali sam opazila da je u jednoj crv pa sam ju dala drugome čovjeku. Vjerojatno sam mu savjetovala da pojede samo dobar dio, a ostatak baci kako ne bi ubio crva.”

“To je dovoljno”, odgovorio je Jama. Mahnuo je rukom i pred grešnu je ženu doletjela mrkva.
Jama je nastavio: “Zla dušo, drži ovu mrkvu i ne puštaj ju. Ne popuštaj stisak i odnijet će te na nebo.”

Žena je pomamno uhvatila mrkvu i počela se uspinjati prema nebu. Vidjevši to, drugi se grešnik uhvatio za njezinu nogu, sljedeći se uhvatio za nogu prvoga, a treći se uhvatio za noge drugoga, sve dok s nogu zle žene nije visio lanac od stotinu grešnika. Podižući ženu i lanac od stotinu grešnika, čarobna se mrkva počela uzdizati prema nebu poput rakete.

Zla je žena bila presretna jer se tako lako oslobodila ruku posmrtne pravednosti. A kada je osjetila kako joj nešto poteže stopala, spustila je pogled i shvatila da se s njom prema nebu uzdiže dug lanac grešnika. Razbjesnila se uvidjevši da svi nezasluženo iskorištavaju taj uspon. Nije mogla podnijeti pomisao da bilo tko drugi osvoji naklonost Anđela Smrti.

Bijesno je viknula: “Bezvrijedni grešnici, pustite moje noge! Kako se usuđujete letjeti prema nebu s mojom čarobnom mrkvom?”
Dok je mahala nogama kako bi zbacila druge grješnike, ispustila je mrkvu. Tada se sunovratila s cijelim lancem i tresnula na tlo Hada.

Ova nas priča poučava da čak i maleno dobro djelo može biti majušna splav spasenja koja će nas ponijeti preko opasnog zaljeva grijeha, ali onaj tko pije vino sebičnosti i pleše na čamcu zlobe, tone u oceanu neznanja. Sebična sreća, koja ne može podnijeti dobrobit drugih, nedvojbeno će se pretvoriti u tugu.
Iz knjige Paramhansa Yogananda “Karma i reinkarnacija. Kako uvijek biti sretan”

Astro Tarot Centar