Naslovna » Weboteka » Internet marketing » Clickjacking

Clickjacking

Epidemija slika sa crnom pozadinom koje masovno kruže Facebook-om nije nikakva slučajnost. To je, naime, odličan markentiški zahvat. Niko ne odolijeva privlačnoj slici, na kojoj usput nešto i piše. A da bi vidio šta piše, moraš, naravno, kliknuti na sličicu. Obično vas oni malo vještiji reklameri preusmjeravaju na svoje webove gdje vam, osim sličica, nude i druge sadržaje.

Vi ćete prošvrljati stranicom, kliknuti na par linkova i vratiti se voljenom FB.
Medjutim, linkovi na koje klikate su obično sponzorirani, pa vi svojom posjetom vlasniku stranice donosite izvjesnu zaradu.

Zaključani video

Drugi primjer su zaključani video-klipovi. Primjer stranice koja se bavi ovakvim manipuliranjem sadržaja je haustor.uk.to . Stranica je ispunjena videozapisima sa YouTube-a i obično daje “šokantne” stvari, zanimljivosti, tajne i slično. Procedura je da prvo morate podijeliti video na vašem fb-profilu, pa tek onda vidjeti obećani sadržaj. Paradoks je da ste taj video mogli i sami pronaći i pogledati na Youtube bez bespotrebnog lajkanja (ponekad ne znate ni gdje je otišao vaš lajk!) i bez blamiranja kod svojih fb-prijatelja.

Clickjacking, ili kradja klikova

No, klikanje na sponzorirane linkove i zaključavanje sadržaja i nije toliki problem. Trud webmastera se u skladu sa zaslugom svakako treba nagraditi.

Problem je  tzv. clickjacking.
To je parče koda koje “kidnapuje” vaše klikove, bez da napuštate trenutnu stranicu.
Klikajući na linkove vi i ne znate da ste, zapravo, kliknuli na neki oglas ili na Like-dugme. Klik vam je ukraden!

Kako ćete znati da vam je klik kidnapovan?

Ako su u pitanju fb-lajkovi onda ćete početi primati sadržaje sa stranica koje ste lajkali. Za sve drugo što ste “kliknuli” nećete saznati.
Clickjacking i content locking su samo neke od stvari kojih biste trebali biti svjesni dok surfate Internetom.
Njih i mnogo drugih “blackhat” metoda će biti sve više kako se broj korisnika povećava i online-trgovina razvija.

 

 

 

Astro Tarot Centar