Naslovna » Weboteka » E-knjige » Eckhart Tolle – Nova zemlja

Eckhart Tolle – Nova zemlja

ODLOMAK

Transformacija svesti

Da li je čovečanstvo spremno za transformaciju svesti, za unutrašnje cvetanje koje je toliko radikalno i duboko da prema njemu cvetanje cveća, bez obzira na to koliko lepo, nije ništa do bledi odraz? Da li ljudska bića mogu da izgube čvrstinu svojih uslovljenih struktura mozga i postanu poput kristala ili dragog kamenja, providni kako bi propuštali svetlost svesti? Mogu li se odupreti gravitacionoj sili materijalizma i materijalnosti i izdići se iznad identifikovanja s oblikom koji omogućava postojanje ega i osuđuje ih na zarobljeništvo unutar svojih ličnosti?

Mogućnost takve transformacije predstavlja centralnu poruku velikih mudrih učenja čovečanstva. Glasnici – Buda, Isusi ostali manje poznati – prvi su cvetovi čovečanstva. Oni su prethodnici, retka i dragocena bića. Rasprostranjeno cvetanje nije bilo moguće u njihovo vreme, i njihova poruka često je bila pogrešno protumačena i izopačena. Nije uspela da transformiše ljudsko ponašanje, osim kod malog broja ljudi.

Da li je čovečanstvo spremnije sada nego u vreme tih ranih učitelja? Šta je razlog tome? Šta se može uraditi, pod uslovom da se može nešto uraditi, kako bi se pokrenula ili ubrzala ta unutrašnja promena? Šta je to što karakteriše staro egoično ((engl. izraz „egoic”) – znači „koji se odnosi na ego”. Ne treba ga pomešati s egoistično, egotistično koji u sebi sadrže negativnu konotaciju sebičnosti i taštine. )stanje svesti, i koji su to znaci po kojima se može prepoznati novo rađanje svesti? U ovoj knjizi baviću se ovim i drugim pitanjima. Štaviše, sama knjiga je transformaciono sredstvo koje se pojavilo nakon buđenja nove svesti. Ideje i koncepti koji su datiovde mogu biti značajni, ali su od sekundarne važnosti. Oni su ništa više do putokazi koji usmeravaju ka buđenju. Dok budete čitali, promena će se odvijati u vama.tolle

Glavni cilj ove knjige nije da ubaci nove informacije ili verovanja u vaš mozak ili da pokuša da vas ubedi u nešto, negoda prouzrokuje promenu svesti, tj. da je probudi. U tom smislu,ova knjiga nije „zanimljiva”. Zanimljivo znači da možete da održite distancu, da se poigravate s idejama i konceptima u svom mozgu, slažete se s njima ili ne.

Ova knjiga govori o vama. Promeniće vaše stanje svesti ili vam neće značiti ništa. Može jedino da probudi one koji su spremni. Ali, nisu svi još uvek spremni, iako mnogi jesu, i sa svakom novom osobom koja se probudi, zamah u kolektivnoj svesti jača i olakšava posao ostalima. Ako ne znate šta znači buđenje, nastavite da čitate. Jedino kroz sam čin buđenja može se doći do spoznaje o pravom značenju te reči. Samo jedan bljesak je dovoljan da se započne proces buđenja, koji je nepovratan. Pojedinima će se taj bljesak ukazati dok budu čitali ovu knjigu. Kod mnogih drugih, koji nisu ni svesni toga, proces je već počeo. Ova knjiga će im pomoći da to shvate. Za pojedine, proces će početi gubitkom i patnjom, zadruge tako što će doći u kontakt s duhovnim učiteljem ili učenjem, čitajući Moć sadašnjeg trenutka ili neke druge duhovno žive i stoga transformacione knjige, ili kombinacijom navedenih stvari. Ako je proces buđenja već započet u vama, čitanje ove knjige će ga ubrzati i pojačati.

Osnovni deo buđenja je prepoznavanje neprobuđenog dela vas, vašeg ega dok razmišlja, govori, dela, kao i prepoznavanje kolektivno uslovljenih mentalnih procesa koji prolongiraju neprobuđeno stanje. Iz tog razloga, ova knjiga ukazuje na glavne aspekte ega i načine na koje oni funkcionišu u pojedincu kao i u kolektivu. Ovo je važno iz dva međusobno povezana razloga: prvi kaže da ukoliko ne poznajete osnovnu mehaniku koja stoji u središtu ega, nećete je ni prepoznati – navešće vas da se identifikujete s njim uvek iznova. To znači da će vas u potpunosti preuzeti varalica koja se pretvara da ste vi. Drugi razlog seodnosi na činjenicu da je sam čin spoznaje jedan od načina na koji se buđenje odvija. Kada prepoznate nesvesno u sebi, ono što omogućava spoznaju jeste svest koja se izdiže, jeste sam čin buđenja. Ne možete se boriti protiv ega i pobediti, isto kao što se ne možete boriti protiv tame. Svetlost svesti je sve što je potrebno. Vi ste ta svetlost.

Cijela knjiga “Nova zemlja” »

Astro Tarot Centar