Naslovna » Fontana zdravlja » Samopomoć » EFT » EFT – Univerzalno sredstvo iscjeljenja

EFT – Univerzalno sredstvo iscjeljenja

EFT znači tehnika slobode osjećaja i predstavlja emocionalnu akupunkturu, s tim da ne koriste igle. Umjesto toga radi se na emotivnim problemima. EFT se temelji na otkriću da je poremećaj ili neravnoteža protoka energije (energetske blokade) u organizmu uzrok svih naših zdravstvenih problema.

Energetski putevi su trodimenzionalni, kao što su vene i arterije – začepe li se – imamo problem. Zamislite ih kao cijevi kanalizacije i “tacke” kao okna kontrolnih šahtova. Lupkanje po kontrolnim šahtovima izaziva talasanje energije (pokreće ju) i propuhuje “začepite cijevi”.

Emotivni doprinos bolestima i fizičkim poteškoćama je daleko većeg značaja nego što mu mi danas pridajemo. Svi intuitivno znamo da ukoliko nosimo u sebi bijes, veliku tugu, osjećaj krivice, manifestovaće se na fizičkom nivou.

“Kada je neko jako ljut, stomak mu je napet, mogu mu iskočiti vratne žile, krvni pritisak skoči. Emocije prouzrokuju fizičke promjene. Ako to držite dovoljno dugo u sebi pojaviće se bolesti. Moguće je očistiti emotivne probleme na dovoljno dubokom nivou što dovodi do rezultata na fizičkom nivou. EFT, sa druge strane, djeluje baš na to i zato mislimo da pokazuje rezultate gdje ništa drugo ne pomaže” kaže Gary Craig, osnivač Tehnike Emocionalne Slobode.

Akupunktura se zasniva na činjenici da postoje suptilne energije koje teku našim tijelom – meridijanima. Ako ne teku dobro, ni fizičko tijelo neće biti dobro. Tehnika se služi s pozitivnim afirmacijama i tapkanjem po krajevima 12 energetskih puteva (meridijana). Lupkanjem odredjenih krajeva energetskih meridijana tijela, ispravlja se ta neravnoteža, što često donosi i brzo poboljšanje. Ako stimulišemo meridijane tapkajući vrhovima prstiju po njima uspostaviće se balans i kod ljudi koji imaju intenzivne emocionalne probleme, oni će izblijediti. Ponekad se to desi u nekoliko minuta. Jednom kada počnete da rješavate ove emotivne probleme i radite to pravilno, zaista ih rješavate. Fizičke poteškoće počinju takodje da nestaju. Jednostanvo tijelo ima tendenciju da se samo iscjeljuje ako njegove energije slobodno teku. Najveća stvar koja blokira tok energije su emocije i traume koje se nalaze u tijelu.

Kada se poremećaj u energetskom sustavu tijela ukloni, nestaju nepoželjna emocionalna stanja i sa njima i bolest koja je uz njih nastala.

Korištenjem EFT-a možete ublažiti ili sasvim ukloniti probleme ovisnosti, straha i fobije, tjelesnih tegoba, traumatskih uspomena, skidanje kilograma, tuge i depresije, i raznih drugih problema u životu. Gdje zdrava pamet kaže, “prilaz problemu zabranjen” – to ovdje ne važi.

Ovdje je početna lista tjelesnih problema, koji su nakon upotrebe EFT-a bili djelimično ili potpuno uspješni: glavobolje, bol u ledjima, ukočenost vrata i ramena, bolovi u zglobovima, rak, hronični umor, lupus, ulcetativni kolitis, psorijaza, astma, alergije, svrbež očiju, rane na tijelu, svrabovi, nesanica, konstipacija, sindrom iritiranog debelog rijeva, problem s vidom, tenzija u mišicima, ubod pčela, problemi sa uriniranjem, jutarnja mučnina, PMS, seksulna disfunkcija, znojenje, loša koordinacija, bol u trbuhu, karpaltunel sindrom, artritis, gubljenje osjećaja u prstima, bol zuba, drhtavica, multipna skleroza…

Jedna od najboljih stvari vezana za EFT je da ga svako može lako naučiti. Pogledajte nekoliko videa o EFT-u.

Jasmina Kovačev – energetski psiholog, internacionalni EFT trener i Coach za vrhunska ostvarenja. Govori o tome na kojim nivoima i na koji način funkcioniše EFT – tehnika emocionalne slobode.

Emisija  Zlatni zdenac, sa Zdenkom Andrijić, koja je ovdje obradila temu EFT-a.

http://youtu.be/O3PoKq2St1s

EFT knjige

Astro Tarot Centar