Naslovna » Fontana zdravlja » Ishrana » Hrana kao afrodizijak

Hrana kao afrodizijak

Oraspoložite svog partnera i pripremite mu romantičnu večeru koristeći se nekim od isprobanih i testiranih afrodizijaka

Mnogo je razloga zašto s vremena na vrijeme zatrebate malu pomoć kako biste poboljšali spolni život. Možda ste preumorni od svakodne vnoga. višesatnog posla ili ste možda u fazi zahladnjenja odnosa ili nedostatka strasti nakon dugogodišnjega zajedničkog života. Bez obzira na razlog, pomoć može biti na domak ruke. upravo u vašoj kuhinji.

Hrani su se stoljećima pripisivale afrodizijaćke moći. Naravno, znan-
stvenici nisu skloni reći da je to konačno, većinom zbog manjka dokaza i činjenice da su učinci često teško mjerljivi, ali poznato je da neke vrste hrane sadrže vitamine i minerale koji potpomažu zdraviji spolni život.

Najdulju afrodizijačku reputaciju imaju kamenice, vino i bademi. Postavlja se. međutim, pitanje imaju li stvarno takve moći kakve im se pripisuju i osjećamo li se privlačnije jedući ih? ..Najviše pojedinosti može se izvući iz anegdota”, kaže dr. McCullo ch. Jli je riječ o psihološkom učinku ili mozak doista otpušta određene kemijske supstancije koje stimuliraju spolne organe?” Zajedničko vrijeme provedeno u pripremanju jela od navedenih sastojaka povezano je s poboljšanjem spolnog života. U svakom slučaju, ne inože štetiti, sve do trenutka odluke tko će prati posude…

BADEMI
Bademi su dugo vremena povezivani s plodnošću (fertilnošću): pretpostavlja se da njihov miris uzbuđuje žene, pa su se često upotrebljavali na svadbama.

Bademi sadrže hranjive tvari za koje se misli da su esencijalne za poboljšanje spolnog života. Primjerice, 28-35 posto preporučene dnevne doze (RDA) vitamina E, koji utječe na stupanj plodnosti i funkciju spolnih organa. Sadrže i visoke razine minerala magnezija, fosfora i cinka, od kojih cink stimulira libido kod muškaraca.

AVOKADO
Stari meksički narod Asteci bili su toliko uvjereni u afrođizijačke sposobnosti avokada kao spolnog stimula-tora da su mlade žene držali zatvorene u kući sve dok su se brali plodovi.

I čini se da u tome ima nečega: avokado je bogat magnezijem (za ener giju). nezasićenim masnoćama (za srce) i vitaminom E (vidi bademe).

Kako biste pojačah afrođizijačke kvalitete avokada, pripravite jednostavan guacamole (meksički umak od avokada i začina): izmiješajte avokado sa žličicom limunova soka, a zatim dodajte žlicu sjeckanog češnjaka. Poslužite uz štapiće svježe narezane mrkve i celera, povrća koje su stari Rimljani također smatrali afrodizijacima. Rimski imperator Kaligula jednom je za Senat priredio večeru isključivo od mrkve, a Rimljani su celer posvetili svome bogu spolnosti Plutu. Celer sadrži androsteron, muški spolni hormon koji stimulira spolni nagon kod Žena.

KAMENICE / OSTRIGE
Kamenice su bogate cinkom, o čijim se afrodizijačkim sposobnostima također spekulira, s obzirom na to da još nisu provedeni kontrolirani klinički pokusi”, kaže dr. Ray Riče iz Fish Foundationa. ..Činjenica je da muško sjeme sadrži puno cinka (razine oko 100 puta veće nego u krvi), pa postoje osnove za takvo mišljenje.” Smanjen unos cinka povezan je i sa smanjenjem spolne moći, što definiti-vo nije bio problem za Casanovu koji je stekao reputaciju jedući svako jutro 50 kamenica…

Kamenice možete držati u hladnjaku, na temperaturi ne nižoj od 40°C, okrenute naopako i pokrivene čistom, vlažnom krpom. Nemojte ih uranjati u vodu nego ih samo jednostavno isperite u hladnoj vodi prije uporabe i uklonite sve one koje nisu čvrsto zatvorene. Recept u privitku.

ČOKOLADA
Reputacija čokolade kao afrodizijaka prenosi se još od doba Asteka, koji su pripremali piće fermentirano iz zrna kakaovca za svog imperatora Montezumu prije njegova posjeta haremu.

Okus i sastav čokolade definiti vno bude dobar osjećaj”, kaže dr. Me-Culloch. ..Sadrži kemijske tvari kofein i teobromin, koji utječu na neurotran-sinitere u mozgu.” Čokolada sadrži i feniletilamin i serotonin, supstan čije pronađene u mozgu za koje se drži da podižu raspoloženje. One se oslobađaju kad osjećamo strast, dovodeći do povišenja krvnog tlaka i srća ne akcije.

Za kraj vaše romantične večere, rastopite tamnu čokoladu i u nju uronite komade voća. primjerice svježi ananas ili bananu. Obe vrste voća sadrže bromelain, supstanciju za koju se misli da podiže spolnu moć kod muškaraca. Banane su pune kalija i B vitamina, potrebnih u proizvodnji spolnih hormona.afrodizijaci-hrana

VINO
Niti jedna romantična večera nije cjelovita bez čaše ili dvije vina. što je dobra vijest za vaš libido. ..U umjerenim količinama vino vas opušta”, kaže dr. McCulloch. Uz to, uklanja potencijalno prisutne kočnice i jača samouvjerenost, no trebate biti svje sni da vas previše vina može uspavati i izbaciti iz igre. Pjenušac ima slično djelovanje.

Kamenice u pjenušcu - klikni za veću sliku

Kamenice u pjenušcu – klikni za veću sliku

Izvor: Women‘s Health, studeni 2003.
Prilagodila: Carmen Rivier-Zurak dr. med., Oktal Pharma – Izvor

Astro Tarot Centar