Naslovna » New age & Ezoterizam » New Age i zdravlje- Dio 6

New Age i zdravlje- Dio 6

Sve veći broj liječnika klasične medicine vjeruje da pacijente ne treba tretirati kao ’’pokvarene strojeve’’ te da bi trebalo posvetiti veću pažnju mentalnom i emocionalnom zdravlju pojedinca. Taj je pristup poznat kao holistička (integralna) medicina koja ’’tretira’’ i duh i tijelo, međutim, ovakav pristup se ne povezuje obavezno s ’’New Age’’ trendom. U knjizi ’’The Cosmic Self’’ objašnjava se da, ne odbacujući po svaku cijenu službenu medicinu, pristaše ’’New Age’’-a zagovaraju liječenje pacijenta kao jedinke za sebe, osobe “živog organizma koji se sastoji od tijela, uma i duha”.

image

Zagovornici New Age-a tvrde da se dobro zadravlje može naći izvan okvira konvencionalne medicine. “Mjesto na kojem se većina ljudi po prvi put susretne s ovim koncepcijama jest svijet alternativne medicine”, kaže se u britanskom listu The Herald. A istražuju se najneobičnije koncepcije. Na primjer, australski veterinar i pisac Ian Gawler ukazuje da se rak može izliječiti meditacijom. Druge metode liječenja koje se popularno nazivaju metodama New Age-a uključuju astrološke dijagnoze, analize aure, hipnoterapiju, psihokirurgiju te liječenje traume prošlih života (regresoterapija). Te se metode liječenja često populariziraju u specijaliziranim časopisima koji se bave zdravljem, prirodnim lijekovima, vitaminima, vježbanjem i ishranom.

New Age i kristali

Jedna popularna metoda “New Age” liječenja uključuje upotrebu kristala i dragulja kao što su kvarc, ametist, topaz, rubin, opal i smaragd. New Age
draguljar Uma Silbey tvrdi: “Kroz čitavu povijest naći ćete primjere kultura koje su vjerovale da kvarc može povećati psihičku energiju i moći liječenja.” Ona dodaje: “Sumerani, Maye i druga civilizacije koristili su kristale kvarca u svrhu liječenja.”
Kako se kristali upotrebljavaju? Terapeuti koji se bave kristalima tvrde da se fizičke i psihičke bolesti mogu izliječiti polaganjem kvarca i drugih dragulja na specifič na područja tijela. Katrina Raphaell, New Age guru za kristale, objašnjava da se kristali “mogu staviti pod jastuk za vrijeme
spavanja da bi nadahnuli uzvišene i proročanske snove. Mogu se koristiti u procesima liječenja za stabiliziranje nestabilnih emocija, umirivanje opterećenih umova i pomaganje u liječenju tjelesnih poremećaja. Mogu se držati tokom procesa rada i poroda kako bi se dobila dodatna snaga”.

New Age pokret je “čist, on je zelen, on je moderan”, kaže TSBeat, britanski magazin za tinejdžere. Aktivno sudjelovanje u promicanju ekološke svijesti i zaštite čovjekove okoline doprinijelo je pozitivnom imidžu New Age pokreta, a taj prijateljski stav prema okolini privukao je mnoge
njegovim učenjima. Međutim, briga New Age-a za čovjekovu okolinu često se izražava kao izravno obožavanje prirode, s ritualima koji su slični primitivnim ceremonijama posvećenim božici Zemlji. Je li ovaj savremeni izraz drevnog misticizma odgovor na naše probleme? Jedno je sigurno:
Doba Vodenjaka (Aquariusa) koje karakteriše novi pogled na život, već je započelo?!!”

Astro Tarot Centar