Naslovna » New age & Ezoterizam » New Age: Religijski izvori -Dio 4

New Age: Religijski izvori -Dio 4

 

Zagovornici ’’New Age’’-a razmimoilaze se u mišljenju hoće li ovo novo društvo biti uvedeno uz pomoć neosobnih kozmičkih sila ili ljudskim naporima. Jedna teorija tvrdi da ce ’’rasa mutantnih’’ New Age Homo sapiensa (koja će nastati iz genetskog sjemena posijanog od strane prosvijecenih mudraca prije 3500 godina), uskoro procvjetati i spasiti svijet od pohlepe (The Wall Strelet Jornal, 11. januara 1989.).
Nada u takvo zlatno doba, Utopiju, ili novi svijet, nije nova Narodna vjerovanja doslovno svake vece kulture ukljucuju nadu u buduce utopijsko društvo.
Sumeranska, zatim grčka, rimska te skandinavska mitologija sadrže ovo vjerovanje. ’’Encyclopedia of Religion’’ primjecuje: “Čežnja za utopijom gdje je pojedinac oslobođen siromaštva i gdje neograničeno vladaju mir i blagostanje uveliko je sastavni dio kineske religije, još od vremena prije
dinastije Tsin (prije 221. p.n.e.)”.
Biblija, također, govori o mileniju u kojem ce čovječanstvo biti dovedeno do savršenstva, dok će rat, zločin, bol i smrt biti odstranjeni
(Otkrivanje 21:1-4).

U svom autobiografskom filmu Out on a Limb, slavna glumica i spisateljica ’’New Age’’-a Shirley MacLaine, stoji na vjetrovitoj plaži s rukama ispruženim u vis i uzvikuje: “Ja sam Bog! Ja sam Bog!”
Poput nje, mnogi zagovornici takovog pogleda na život promiču potragu za “višim ja” te podupiru ideju o Bogu u sebi. Oni naučavaju da ljudi trebaju samo uzdignuti svoju svijest da bi pronašli svoje božanstvo (blaženstvo).
Kad je to jednom postignu to, tvrde oni, stvarnost univezralne međupovezanosti postaje jasna- sve je Bog, i Bog je sve. I ovo je ideja drevnih religija Indije, Mezopotamije i Egipta.

’’New Age’’ kultura prožeta je literaturom, seminarima i programima obučavanja, koji se bave samopotencijalom i samopoboljšanjem. “Doći u doticaj sa svojim unutarnjim ja”, popularni je slogan. Ljude se hrabri da pokušaju sve i svašta što im može pomoći da oslobode svoje vlastite potencijale
i sposobnosti. Kao što je rekao jedan pisac citiran u časopisu ’’Wilson Quarterly’’:
’’Centralno učenje pokreta jest to da nije važno u šta vjeruješ, sve dok je to za tebe u redu’’.

Poznati gurui ’’New Age’’-a objašnjavaju da se mnoge osobe, koje se pridružuju organiziranim grupama ’’New Age’’ pokreta čine to iz razloga što je većina stanovnika na Zapadu (naročito u višemilionskim metropolama) frustrirana ubrzanim tempom života i svakodnevnim stresom, te su jednostavno svi nesposobni da usmjere pažnju na sebe. Oni mrze svoja tijela, mrze sebe same, i iz toga dolazi do različitih poremecaja i bolesti u psiho-fiziološkom sistemu. Da bi se to ispravilo neophodno je obnoviti temeljnu vezu ’’duh-tijelo’’ koja se obnavlja različitim tehnikama samorazvoja i tzv. alternativnim metodama lijecenja kao što su akupunktura, homeopatija, kristaloterapija, bioenergija, reiki itd.

Astro Tarot Centar