Naslovna » New age & Ezoterizam » New Age: Sta je loše a šta dobro u pokretu?-Dio 5

New Age: Sta je loše a šta dobro u pokretu?-Dio 5

 

Neke ’’New Age’’ koncepcije promiču novo, uljepšano gledište o okultnom. U mislima mnogih zagovornika ove ideje, okultno više nije povezano sa sotonizmom.
Jedna spisateljica citirana u časopisu ’’Free Inquiry’’ izjavljuje:
“Postoji rastući broj onih koji se bave magijom, a niko od njih ni najmanje ne vjeruje da prihvaća sotonizam.”
Nedavno istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da u toj zemlji postoji 10.000 aktivnih vračara. Čak se i djecu podmuklo privlači okultnom. Njemačka knjiga ’’Der Griff nach unseren Kindern’’ (’’Posezanje za našom djecom’’) objašnjava da se kroz “kasete s dječijim crtićima djeca navikavaju na novi image vještice kao normalne žene koja magiju koristi u dobre svrhe”. Knjiga dodaje: “Tako se pažnja čak i
male djece usmjerava na put New Agea koji ih može odvesti do natprirodnog”.

U svojim knjigama, Shirley MacLaine promiče ideju da je okultno samo skriveno znanje te da to što je još skriveno, ne znači da nije istinito. Ova ideja je istinita ali je ona i ’’namamila’’ bezbrojne prosječne ljude da počnu eksperimentirati s egzotičnim spiritističkim postupcima, kao što
su gatanje, astrologija, telepatija i komuniciranje s duhovima. Ovo posljednje već je hiljadama godina poznato kao prizivanje duhova putem spiritističkih medija. Međutim, treba istaći i činjenicu da je među zagovornicima ’’New Age’’-a sve više onih, koji usljed vlastitog iskustva viših stanja svijesti, uspostavljaju kontakt sa Višim bićima koja čovječanstvu šalju poruke mira, ljubavi, opraštanja. Ovo oni nazivaju kanaliziranjem ili ’’instrumentalizacijom’’ Božije volje. Čak je sve prisutnija teorija koja kaže ’’da duhovi umrlih izabiru određene pojedince da budu njihovi kanali, tj. komunikacija s čovječanstvom’’ koje oni vode ka konačnoj uspostavi Novog doba.
Mnogi zagovornici ’’New Age’’-a redovito se sastaju da bi slušali takve mudre poruke koje ih inspirišu na duhovno traganje i nove napore na stazi preoprazbe i prosvjetljenja.

Astro Tarot Centar