Naslovna » Kamen mudrosti » Praznina uma

Praznina uma

Ako zaista idete cijelim putem i saznate kako se osjećate zbog mogućnost da nestanete zauvijek, svi vaši napori i uspjesi, i sva vaša dostignuća se pretvaraju u prah i stanje ničega. Kakav je osjećaj? Šta vam se dešava? To je zanimljiva stvar. Najstvarnije stanje je stanje ničega. U to stanje će sve doći.

Iz nekog razloga, trebalo bi da znamo da je deprimirajuće. Ali ako neko hoće da se raspravlja da je osnovna realnost stanje ničega… Odakle onda sve ovo dolazi? Očigledno iz ničega. Glavu gore, vidite, na ovo se misli u budističkog filozofiji kada se kaže “Svi smo mi u suštini ništa”.

Suština vašeg uma, koja je iza vaših očiju, je suštinski čista. Čisto ne znači “ne prljava priča o stanju uma”, kao što je sklona da znači u riječi Puritanac. Čisto znači “jasno”. Praznina. Znate priču kada je šest patrijarha dalo svoje kancelarije svom nasljedniku. Zato što je bio zaista prosvijetljen. Bilo je takmičenje u poeziji. I onaj koji je izgubio, napisao je ideju da je um – svijest, kao ogledalo koje treba uglancati. Stalno moram da glancam svoje ogledalo, da pročistim svoj um. Ja sam nezavistan, miran i čiste glave. Kao Buda. Ali onaj koji je pobijedio je rekao da nema ogledala i daj epriroda uma suštinski prazna. Pa gdje je tu bilo što za skupljanje prašine?

Shvatajući da je stanje ničega fundamentalna realnost, vi vidite da je to vaša realnost. Kako je moguće da vas bilo šta zarazi? Sva ta ideja da ste uplašeni, uznemireni i zabrinuti je u stvari ništa. To je smao san. Jer iv ste zaista ništa. Ali ovo je najnevjerovantnije ništa.

Ako zamislite ovu ideju ničega kao prazninu i držite se ove ideje o praznini, kao o nekom sivilu, niste je razumjeli. Stanje ničega je kao praznina prostora, koje sadrži cio univerzum. Sva Sunca, zvijezde, planine i rijeke, dobre i loše ljude, životinje, insekte i cijela bit. Svi su dio praznine.

Dakle, iz ove praznine dolazi sve, pa i vi ste dio toga. Ovo što vam pokazujem je da je cio taj hokus pokus samo strah od ničega. Ako iskreno pričamo, praznina je ono o čemu želimo da pričamo kada govorimo o spiritualnosti. Samo, sve to se ignoriše, ostavlja po strani. Vi kažete, uh, praznina? Sačuvaj nas od toga. Tu leži tajna. Očito, tajna uvijek leži na mjestu gdje je nikada nećete tražiti.

 

Izvor: BanneHibiki

Astro Tarot Centar