Naslovna » Weboteka » Internet marketing » SEO-strategija

SEO-strategija

Uspjasna SEO-strategija se bazira na ove 4 oblasti:

  • Stvaranje dobrog, korisnog, relevantnog i interesantnog sadrzaja
  • Analiza kljucnih rijeci i strukturiranje sadrzaja na websajtu
  • Izgradnja linkova
  • Prisustvo u drustvenim mrezama

10 stvari na koje treba obratiti pažnju ako želimo da se nadjemo u vrhu liste rezultata kod pretrage na Search Engines :

1 – Sadržaj stranica
Nikad ne kradi tudji sadržaj. Ako budeš prijavljen bićeš odmah banovan. A da ne spominjemo i zakonske odredbe.

2 – Standardni jezik
Ne koristiti slang i vulgarnosti. Bićeš skinut sa index -a*

3 – Izlazeći linkovi
Broj izlazećih linkova sa tvoje stranice ne treba da prelazi 100, uvijek se linkaj na dobre i kvalitetne stranice, i nikad na tzv. farme linkova. Ekstra tips: moraš redovno provjeravati izlazeće linkove da bi se osigurao da još uvijek rade i da je kvalitet linkovanih stranica jos uvijek dobar

4 – Dužina URL-a
Treba da bude manja od 100 znakova i treba izbjegavati znake navoda “-” u URL -u.

5 – Gustoća ključnih riječi
Treba da bude ispod 5% ili stranica može biti shvaćena kao spamming*

6 – Title tag
Tag za naslov , <ttitle>, treba da sadrži manje od 60 znakova i ne treba sadržavati specijalne znake, kao *, : ,- i sl.

7 – Description tag
Treba da bude ispod 200 znakova ili će ti opasti rank*

8 – Keyword Tag
Upiši manje od 10 ključnih riječi u ovaj tag i neka se te riječi pojavljuju u sadržaju stranice . Izbjegavaj upisivanje iste riječi dva puta u keyword meta tag.

9 – Pravilna upotreba Alt texta
Ako koristiš slike i upisuješ ključne riječi u ALT text , tvoj alt text mora da opisuje sliku. Možeš napisati nešto kao ” keyword header”, “keyword logo”, ali nikad puno ključnih riječi u alt textovima. To bi isto bilo spamming.

10 – Cloaking
Nikad ne koristi cloaking. Cloaking se sastoji u kodiranju stranice na taj način da dijelovi sadržaja budu prikazani samo tražilicama, dok ih obični korisnici, uopšte, ne vide (npr. koristiti bijeli font na bijeloj pozadini, ili koristiti slike ili iframes veličine 1px, koji se ne primjećuju “golim” okom). Ako to činiš bićeš banovan.

Neki termini :

Index – lista stranica koje su registrovane kod Google -a i dr. pretraživača. Da bi Vaše stranice, blogovi bili što prije indexirani potrebno je da predložite svoj site, stranicu, blog.. na npr. Google. 
E sad, nekad se čeka i po par mjeseci samo da vam se stranica/blog nadje na listi svemoćnog Google , ali i ovdje, kao i u životu, postoje prečice. Postoje programi koji Vas automatski ili poluautomatski prijave na sve vodeće pretraživače, tako da se za par dana ili nedelja već pojavite.
Naravno, ovo važi samo ako imate svoj vlastiti domen i blog, a nije potrebno ako se Vaš blog nalazi kod Blogger.ba ili Blogger.com ili nekog drugog blog-servisa. Oni su to uradila za Vas ( i sebe).

Rank – pokazuje vrijednost Vaše stranice, bloga. Kreće se kod Googla od 1-10, i što veći to bolje. Veći rank se postiže brojnim posjetama , kao i velikim brojem backlinkova. A šta su sad backlinkovi ? Pa to su oni linkovi sa drugih stranica prema Vašem blogu. Znači, ako imate puno prijatelja, koji Vas linkaju, to ste popularniji, s tim da i ti prijatelji moraju imati nešto malo veći rank.. bar iznad 4.

Spamming – ili što mi kažemo, spamovanje. Drugim riječima, nametanje. To je isto kao kad vam pristiže tona maila od nepoznatih ljudi, tj mailia koje niste naručili.

 

Astro Tarot Centar