Naslovna » Kamen mudrosti » Šta je Bog?

Šta je Bog?

Ja nikako ne tvrdim da znam šta je Bog. Iskreno, mislim da je Bog izvan dosega našeg, ljudskog uma, jer je izvan dosega naših osjećaja i jer ga je nemoguće opisati riječima i slikama.

Međutim, budući da sam blagoslovljen ili proklet s razlogom, ipak tražim neki djelić objašnjenja.

Baš kao i svi drugi, tražim da ugasim žedj za znanjem tako što ga prikupljam od drugih umova, a budući da postoje tako čudesne stvari kao što su knjige, u mogućnosti sam da ujedinim vrijeme i prostor i dodjem do razumijevanja sadašnjosti.

Ovaj esej nije pokušaj širenja ideje o Bogu, niti je pokušaj odgovora na sva pitanja o tome zašto je svijet ovakav kakav jeste. Ovo je samo pokušaj razjašnjenja i nema nikakvu drugu svrhu, osim da izrazi radost zbog mogućnosti razmišljanja i dijeljenja ideja s drugima.

Međutim, budući da smo mi ljudi, po prirodi, teleološka bića, onda ove ideje možda i vas podstaknu da razmislite o smislu života.

Konačno, ovo je moj pogled na stvari.

Zapadnjačka vizija Boga

Bog je sveprisutan, sveznajući i svemogući.

Bog je sveprisutan, jer nema mjesta gdje Bog nije. Bog ispunjava cijeli poznati svemir. Bog ispunjava i nas. Mi smo, u nekom smislu, proširenje Boga, Božji izraz, ili aspekt Boga.

Bog je sveznajući, jer nema nikakvog Božjeg znanja koje je izvan Boga. Znanje je Bog i Bog je znanje. Kao čista svijest, Bog se izražava u svakom pogledu gdje i sama svijest obitava. Posmatrač je prisutan u posmatranju svih pojava. Znanost se nastoji odvojiti od teologije, ali obje su aspekti svijesti, pa ne vidim zašto je Bog manje znanstvenik nego teolog. Gdje god ima svjesnosti, tamo ćete naći i Boga. Observant je dio fenomena koji se promatra.

Bog je sveprisutan, jer nema mjesta gdje njegova moć ne postoji. Čak i najniži oblik života ima moć: ameba ima moć da se preseli, da živi i da se reproducira. Pa čak i najobičnija neživa stvar ima moć: kamen ima moć u svojoj atomskog gradji. Budući da sve ima moć, sve je Bog.

Istočnjačka vizija

Bog je Sat-Chit-Ananda

Sat je istina. Svi izrazi svijesti nastaju zato što potječu iz bića. Bog je, dakle, bit bića. Bog je biće koje stoji iza tvog i mog bića.
Chit je svijest. Svi izrazi svijesti su izrazi Boga.
Ananda je blaženstvo. Bog je transcendentalan preko dualizma i nije ni na jednoj strani bilo kog problema. I zbog toga je Bog beskonačna sreća. Znamo o ovoj sreći zbog iskustva mističnog. Svi istočnjački i zapadnjački sveci izvješćuju da ih ta kontemplacija božanskog ispunjava neizrecivom radosću i mirom nakon ukazanog razumijevanja. I zapravo, ako postoji nešto što mistici kroz stoljeća imaju zajedničko to je to blaženstvo i mir.

Kvantna vizija

Bog je tišina koja drži zvuk na okupu. Bez intervala tišine, zvuk ne bi mogao postojati.
Bog je prostor koji drži predmete na okupu. Bez intervala prostora, predmeti (objekti) ne bi mogli postojati.

Dakle, Bog se smatra Kreativnom prazninom, prazninom iz koje sve nastaje, tihi i nevidljivi izvor koji zrači stvaranje. Bog se, također, smatra svjedokom svog stvaranja. Tako istočnjački metafizičari savjetuju da, pronaći “jaz između misli” je način pronalaženja Boga.

Budući da se univerzum, kao što znamo, drži na okupu pomoću svjetla i zvuka, to se izgleda odnosi i na Boga. Neke škole mišljenja smatraju da su Svjetlo i Zvuk zapravo Bog, a druge da je to Sveti duh. Bilo kako bilo, bez svjetla bi sve bilo nevidljivo, a bez zvuka sve bez vibracije.

Dokaz o Bogu

Budući da je Bog i tih i nevidljiv, objektivno ga je teško dokazati. To je prilično kao kad bi riba pokušala dokazati da voda postoji kada se i sama riba u velikoj mjeri sastoji od vode i njena sva iskustva stvaraju ambijentu vode.

Dakle, jedini mogući dokaz je subjektivni doživljaj mističnih iskustava tijekom vremena.

Jedan od poznatih i najranije zabilježenih mistika zapadne kulture, bio je je Plotin, rodjen 204. god n.e u Egiptu. Smatra se da je doživio mistična iskustva cijelih 7 puta!

U svojim djelima, on vidi dušu kao “višu stvar” zbog svoga blaženstva, inteligencije, i tako doseže ljepotu u zajedništvu s božanskim.

Argumenti za Boga

Od mnogih argumenata za postojanje Boga, najviše volim one elegantne argumente o jednostavnosti dizajna.

Jedan od takvih argumenata je zagovarao i Sveti Toma Akvinski u svom djelu Summa Theologica..Sveti Toma Akvinski (1224-1274) bio je dominikanski svećenik, teolog i filozof.

U svom radu, on kaže:

“Ovaj je primjer inspirisan upravljanjem svijetom. Vidimo da stvari koje nemaju inteligenciju, kao što su prirodna tijela, djeluju prema svom kraju, a to je vidljivo iz njihova djelovanja da uvijek, ili gotovo uvijek, na isti način, idu ka najboljem rezultatu. Stoga je jasno da ne slučajno, nego namjerno, postižu svoj kraj. Ali znamo da se sve što nema inteligenciju ne može pomjerati naprijed, osim ako ga neko nadareno biće znanjem i inteligencijom ne usmjeri, kao što bi strijelac odapeo strijelu. Stoga, dakle, postoji neko inteligentno biće po kome su sve prirodne stvari usmjerena prema svom kraju, a to biće zovemo Bog”.

Ovako bismo možda mogli razumjeti njegovu ideju danas:

Sat mora da ima urara. Argument da jedan ovakav dizajn postoji tek onako, nakon niza evolucijskih slučajnosti, jednostavno nema smisla. Savršenstvo zakona prirode i matematičke točnosti koja drži planete i elektrone u svojim orbitama održava niko drugi do njihov dizajner.

Sažetak

Prolazeći kroz sve različite poglede na Boga, pozvani smo da nastavimo dalje razmišljanje i proširujemo naše vidike. Jer, zapravo je nemoguće ignorirati mogućnost postojanja Summum Bonum sveg postojanja.

*Ovo je prevod članka Saleema Rane

Astro Tarot Centar