Naslovna » New age & Ezoterizam » Šta je ’’New Age’’ i kako je nastao? Dio 3

Šta je ’’New Age’’ i kako je nastao? Dio 3

Šta je onda ’’New Age’’ trend i kako je nastao? Može li, zaista, donijeti mir i harmoniju na Zemlju? Šta naučava i kako to utječe na ljude?
Nije organizacija, pa ipak stotine organizacija promiču njegova učenja. Nema centralnog rukovodstva, pa ipak njegovi filozofi i učitelji vjerovatno  broje na tisuće. Nema službenu knjigu dogmi i vjerovanja, pa ipak njegovi pristaše mogu unapređivati svoja vjerovanja u doslovno svakoj javnoj knjižnici širom svijeta.
Nema nekog osobnog Boga koga bi trebalo obožavati, pa ipak često zastupa predodžbu o Bogu ’’kojeg se može spoznati, pronaći u sebi, a potom Ga možemo prepoznati u svemu što je Njegova kreacija’’.
’’New Age’’ pokret je nedefinirana mješavina religioznih, kulturnih, socijalnih, političkih i znanstvenih ideologija, pomiješana s oduševljenjem za istočnjački misticizam, paranormalno, okultno pa čak i za neke pravce savremene psihologije. Ta mješavina uključuje vjerovanje u astrologiju, reinkarnaciju, izvanzemaljski život, evoluciju i život nakon smrti.

Briga za okolinu i zdravlje također je važan sastavni dio. Svako se može pridružiti ovom pokretu. Nema nekog obreda za pristupanje ili krštenje. Niti se ljudi, da bi mu pristupili, moraju odreći svoje religiozne pripadnosti. S druge strane, mnogi zamijeraju što im se priljepljuju etiketa “New Age”, samo zato što vjeruju u neke koncepcije koje ovaj pokret sadrži u sebi ili uživaju u dijelu takozvane ’’New Age’’ umjetnosti ili muzike.
Poklonici se rijetko identificiraju kao “New Agersi”. U stvari, mediji su ti koji uglavnom koriste izraz “New Age”.
Novije ’’New Age’’ knjige, trgovine, seminari i programi često izbjegavaju ovaj termin. ’’Library Journal’’ objašnjava da je “pretjerani publicitet od strane medija u kasnim 1980-im stvorio protureakciju na rubnije elemente “New Age”-a (NLO-e, kanaliziranje, kristale itd.); što se odrazilo u činjenici da velike izdavačke kuće, pa čak i ’’New Age’’ izdavači sve više odbacuju izraz kao sastavni dio svoje reklamne kampanje. Stoga, mnogi ljudi mogu biti pod utjecajem ’’njuejdževskog’’ načina razmišljanja, a da toga ni nisu svjesni.

Nastavak kontrakulture ili Mnogi smatraju da je ’’New Age’’ pokret savremni fenomen. Prema profesoru Carlu Raschkeu s denverskog sveučilišta, njuejdževski način razmišljanja zapravo je “nastavak kontrakulture šezdesetih”. Drugi analitičari također ukazuju na 1960-e, s hipijevskim traženjem slobode i istine, kao na početak ’’New Age’’ pokreta. Mnogi nekadašnji hipici, sada u svojim 40-im i 50-im godinama, još uvijek tragaju za tom neuhvatljivom istinom. No njihova se traženja više ne odbacuju kao kapriciozni hir tinejdžera. Mnogi od njih stručnjaci su na uvaženim područjima znanja, politički su aktivni te se sada na njih gleda kao na ugledne članove društva.
Tokom 1970-ih i 1980-ih oni su upotrijebili svoja intelektualna i finansijska sredstva da bi nastavili svoju potragu. Rezultat je bio njihova mješavina vjerovanja naširoko prihvaćena i poštovana. Naišla je na odobravanje medija, što je rezultiralo velikom raširenošću poznavanja ’’New Age’’
filozofije.
image

Ustvari, malo je toga novo u vezi s vjerovanjima ’’New Age’’-a. Njegova se filozofija, u prvom redu bazira na istočnjačkom misticizmu i duhovnosti (potrazi za unutarnjim Izvorom i potencijalom koji je u nama), čiji pisani izvori sežu hiljadama godina unazad.

Astro Tarot Centar