Naslovna » Fontana zdravlja » Samopomoć » Ho'oponopono » Tehnike samopomoći – Ho’oponopono

Tehnike samopomoći – Ho’oponopono

U moru novih alternativnih metoda za održavanje zdravog života i rješavanje problema, jedna od najjednostavnijih dolazi sa Havaja i zove se Ho’oponopono. Sama riječ, bukvalno prevedena, znači činiti ispravno ili ispraviti grešku. Metoda je jako jednostavna i efikasna i može da funkcionira za svakoga.

Suština metode je u preuzimanju stopostotne odgovornosti za svoj život i sve što nam se dešava u životu. Najčešće odgovornost miješamo sa osjećanjem krivice, pa je zbog toga i odbacujemo, braneći se i okrivljujući druge ljude ili okolnosti. Osjećanje krivice, zapravo, nema ničeg zajedničkog sa prihvatanjem potpune odgovornosti. Osjećanje krivice nas samo blokira, tako da nam jedino važno postaje da se od njega nekako zaštitimo. S druge strane kada prihvatimo da smo mi kreatori svoje stvarnosti i svega oko sebe, onda to može biti vrlo oslobađajuće. To znači da ako smo nešto kreirali, onda to možemo i promijeniti ako nam se ne dopada.

Prihvatanje svega uz izgovaranje dvaju jednostavnih fraza, Hvala ti i Volim te, je suština ove metode. Ovim frazama sve prepuštamo Bogu, Višoj svijesti, Univerzumu ili kako god to zvali, da nam u život donese ono što je najbolje za nas.

Mi smo kreatori. Stvaramo stalno, svjesno ili nesvjesno. Međutim, nemoguće je biti svjestan svega što se dešava u nama i oko nas, jer mnoge stvari radimo nesvjesno. Svakako da utičemo na stvaranje svog svijeta upravo sada, ali to se u velikoj mjeri dešava nesvjesno, bez naše svjesne kontrole ili znanja. Ovo je razlog zbog kojeg samo pozitivno mišljenje često ne daje željene efekte. Naime, naš svesni um nije jedini kreator naše stvarnosti. Ogroman je broj informacija koje nesvesno primamo i šaljemo u spoljašnju realnost.

Jasno je da ne možemo kontrolisati svoje nesvjesne reakcije. Ova želja za kontrolom u stvari potiče od našeg Ega. Složićete se da nije baš mudro dopustiti Egu da bira i odlučuje za nas, pošto smo se uvjerili da on ne raspolaže svim potrebnim informacijama.

Zašto u svoj život privlačimo probleme? To su jednostavno programi koji kao neki CD stalno sviraju, samo što je ton ponekad sasvim smanjen. To što ga ne čujemo ne znači da nije uključen!

Kako da se oslobodimo negativnih programa?

U ovoj tehnici se kaže da svi problemi koji nas muče, u stvari, neka ponovljena sjećanja iz prošlosti koja se pojavljuju kako bi nam dala šansu da gledamo očima ljubavi i delujemo inspirisani Božanskim. To su programi koji su pohranjeni u našem nesvjesnom i koji nisu samo naši, već ih dijelimo sa drugim ljudima. Način da ih se oslobodimo je da ih izbrišemo ili otpustimo izgovarajući navedene fraze, a time šaljemo i svoju ljubav božanskom. Božansko čuje i odgovara ali na način koji je najbolji za sve i u vrijeme koje je najbolje za sve.

Na taj način brišemo i programe i oslobadjamo ih se, dakle, onih programa koje smo spremni da tog trenutka otpustimo. Kad govorimo te dvije fraze, mi, zapravo, i ne znamo šta otpuštamo, ali je važno da imamo povjerenje u Višu svijest, Božanstvo koje nas oslobadja onoga što smo spremni da otpustimo. Onda nam život izgleda potpuno drugačije i krećemo se sa punim povjerenjem da će se desiti ono što je najbolje za nas. Kad smo u stanju da svemu što se dešava kažemo Hvala ti, to je sasvim dovoljno, a, ipak, jako moćno.

Pošto je to jako moćna molitva, treba je što ćešće izgovarati, time ćemo sve više izbrisati negativnih programa i bolje ćemo se osjećati. Jedan od učitelja ho’oponopona, Mabel Katz, ovo izgovaranje uporedjuje sa pritiskanjem tastare za brisanje na kompjuteru. Nije čak ni potrebno da osjećamo neku posebnu zahvalnost dok govorimo Hvala ti, dovoljno je da to izgovorimo – djelovati će. Kad pritisnemo Delete, ne moramo osjećati ništa specijalno, samo znamo da smo izabrali da izbrišemo nešto što smo uradili pogrešno.

Naš um je sklon da ocjenjuje situacije u našem životu kao dobre ili loše, medjutim u ovoj metodi, nema ni dobro ni loše. Dogadjaji su dogadjaji, a samo im naš um pridaje neko značenje. Pošto naš um ne vidi cijelu sliku, cijelu slagalicu, već samo jedan djelić, on nema dovoljno informacija da bi procijenio šta je dobro, a šta loše. Neophodno je onda da to negdje prepuštamo Univerzumu, Višoj svijesti da odluči, time što izgovaramo Hvali ti i Volim te mi to nekako i dopuštamo, a sporedni efekat cijelog procesa je opuštanje umirivanje uma

Praktični savjet iz ho’oponopona: Voda koja se drži na suncu 15-60 min dobija nevjerovatne osobine. Solarna voda, kako se zove, služi za čišćenje, i pomaže da pored toga što izgovaramo Hvala i Volim te, čistimo se i dodatno oslobadjamo od negativnih programa. Možemo da je koristimo za spremanje ručka, ispiranje poslije tuširanja, kao oblog na bolna mjesta na tijelu, zalivanje biljaka i t d.

Astro Tarot Centar