Naslovna » Weboteka » Društvene mreže » Za generacije prije Facebook-a

Za generacije prije Facebook-a

Za nas koji smo uskočili na cyber-voz još davnih 90-tih sve i nije bilo ovako vizuelno i lako. Nije bilo sličica, montaža, raznoraznih manipulacija i videa. Morali smo najprije ovladati tehniku “umrežavanja” da bismo, uopšte, došli u kontakt sa drugima.

Naše mreže nisu bile širokopojasne i bajti su se jedva provlačili kroz naše modemsko-telefonske konekcije, ali smo, ipak, nekako uspijevali.
Za nas je Internet Relay Chat (IRC) bio isto toliko revolucija kao što je Vama sada Facebook. Bila je prava mudrost pronaći pouzdan server sa što više nakačenih, pa onda naći prave kanale i prave sobe (chatrooms). I onda kad se tako nakačiš i nadješ svoje Bosance, rasute po cijelom svijetu, nekako se osjećaš baš velikim: imaš cijeli svijet na dohvat ruke! Samo trebaš kliknuti na neko ime sa liste.
Ti ljudi pak, nisu imali sliku profila, fotoalbume, prijatelje, naprotiv.. bili su bezglavi i sastojali se samo od nicka, aliasa, odnosno, virtualnog imena. Ekran nije bio prepun sličica i obavještenja šta je ko jeo i gdje je išao, šta mu se svidja, i slične banalije. Bio je to, brale, ekran sa kilometarskim tekstom koji se svo vrijeme punio izjavama prisutnih. Imao si osjećaj da svi pričaju istovremeno!

Prvi kontakti sa ovim bezglavim nickovima su uvijek donosili dozu mistike i uzbudjenja, u fazi dok otkrivaš s kim imaš posla. O toj neznanoj personi stvaraš predstavu isključivo iz načina pisanja, iz pravopisnih grešaka, ličnog opisa i smisla za humor (ili nedostatka istog). Ne, nisi znao ime i prezime, godinu rodjenja, odakle je i ko su mu prijatelji. Na ishodu, kad nakon mnogo pokušaja dobiješ sliku (rijetko je i  dobiješ usljed raznoraznih razloga, tipa ne znanje:D ) obično nije ni nalik onoj koju si u svojoj glavi stvorio. Tako se, poput balona, rasprše sve iluzije i zanosi i krećeš dalje, u potragu za nekom drugom osobom X koja će bar malo više ispuniti tvoja očekivanja. 🙂
Tako su započinjala naša putešestvija u tajanstveni svijet interneta.

Kasnije smo imali i bolje mreže i chat-klijente. Imali smo ISDN, pa ADSL, imali smo ICQ, PowWow, Paltalk, messanger ovaj, messanger onaj. Isprobali smo mi i voice- i videochat, igrali skupa igrice, razmjenjivali sličice, ali ništa od ovoga nije bilo na jednom mjestu i nije prolazilo bez tehničkih poteškoća. Nije bilo idealnog komada softvera, ili je bio pun bugova ili je bio previše zahtjevan.

Preteče Facebooka svakako je bio MySpace, ali to više nije bilo to. Bar ne za nas starije. Smatrala sam ga sajtom za tinejdžere.
Premda je imao i još uvijek ima više miliona korisnika, ipak nije uspio mobilizirati tako veliku masu kao Facebook.

U čemu je onda tajna FB-a? Možda u jednostavnosti korištenja? U povezivanju osoba koje se već poznaju? U transparentnosti šta ko radi?
Bilo kako bilo, FB je, izgleda, došao da ostane. Bar za one kojima je interesantno i dovoljno da znaju šta rade njihovi prijatelji, da razmjenjuju recepte i sličice, da se žale i hvale – malom ekranu! 🙂

Astro Tarot Centar