Naslovna » New age & Ezoterizam » Zašto sanjamo?

Zašto sanjamo?

Snove je teško objasniti. Istražitelji su proveli nebrojene sate analizirajući moždanu aktivnost u toku sna kako bi tačno odredili svrhu i mehaniku naših obično fragmentisanih, često fantastičnih snova. Psiholozi vode dnevnike sna i diskutuju o simbolici snova sa svojim pacijentima, pokušavajući da odgonetnu značenje izmešanih slika snova.

Teorije se stvaraju, a sve one pokušavaju da daju odgovore na ista pitanja. Na jednoj strani debate nalaze se oni koji smatraju da su snovi jednostavno niz nasumičnih slika, a na drugoj strani su oni koji smatraju da postoji dublje značenje onoga što naše unutrašnje oko vidi. Sigmund Frojd je smatrao da su snovi tešnja uma da ispuni želje čoveka i da kriju priče sa tajnim značenjem koje mogu da daju ogroman uvid u psihu pojedinca.

Drugi su se pitali da li nam snovi pomažu da kontrolišemo sopstveno raspoloženje, da organitujemo memoriju, ili pak da jednostavno daju značenje nasumičnim tokovima svesti koji kroz um prolaze kada spavamo.

I dok su se neki odvojili od ranih teorija koje se zasnivaju na radu Frojda, istražitelji na Harvardu osmislili su teoriju koja spaja prazan prostor između nauke i psihologije. Oni su otkrili da ljudi kada im je rečeno da ne misle na nešto određeno, upravo je veća šansa da će o tome misliti kasnije u toku sna. Ovo daje određeni naučni kredibilitet teoriji da se u toku sna nosimo sa stvarima koje bismo radije da zaboravimo dok smo budni. Takođe oduzima malo i od onog verovanja da su snovi samo nasumični tokovi nervnih signala.

Možda je zapravo malo od oba – možda ima značenja u nasumičnim stvarima. Ernest Hartman (doktor specijalista za poremećaje sna u bolnici Njutn Velesli u Masačusetsu) predlaže da neurološki procesi koji stvaraju snove takođe stvaraju i jedinstvenu delotvornu terapeutsku zonu.

Po mišljenju Hartmana, mozak uvek procesuira spektar veza – od hiper fokusiranih trenutaka koncentracije do trenutaka rastresenosti do bezgraničnosti snova. Istovremeno, mozak procesuira i niz osećanja različitih intenziteta. A kada ste u dubini REM faze sna, centar za emocije u mozgu je veoma aktivan. Tako, kao i u kancelariji psihologa, snovi Vam dozvoljavaju da pravite veze u „bezbednoj zoni“, kako je Hartman naziva.

Kao što je to slučaj i sa većinom ostalih teorija o snovima, ni Hartmanova još uvek nije dokazana. Za sada, snovi ostaju većim delom nerešena misterija.

Astro Tarot Centar