Naslovna » Fontana zdravlja » Zbogom depresiji

Zbogom depresiji

Depresija, stara koliko i čovječanstvo, danas se smatra najčešćim zdravstvenim poremećajem. Statistički, svaki deseti čovjek jednom u životu oboli od depresije. Javlja se u svim životnim dobima, najčešće u srednjim godinama. Za većinu je to samo kratkotrajna epizoda, no kod nekih se razvije ozbiljan medicinski poremećaj koji zahtijeva što ranije prepoznavanje simptoma i odgovarajuće liječenje kako bi se izbjegle moguće posljedice – velika duševna patnja, smanjena radna sposobnost i kvaliteta življenja, narušen obiteljski život i socijalno funkcioniranje. Prema procjenama, depresija će do 2020. postati drugi najveći svjetski zdravstveni problem

Kako prepoznati depresiju?

Zbog neupućenosti, često je teško prepoznatljiva. Najčešći su simptomi tužno raspoloženje, gubitak interesa, manjak energije, poremećaj apetita i sna, osjećaj bezvrijednosti i bezrazložne krivnje, smanjena koncentracija i pamćenje, ideje o besmislu života i samoubojstvu. Depresivne osobe osjećaju se usamljeno, sve im izgleda crno i besmisleno, ništa ih ne može razveseliti, sve se čini teško, zapadaju u stanje razdražljivosti i nemira i čini im se da ..ne mogu više gurati dalje”.

Zbog nedovoljna poznavanja naravi bolesti, depresivni bolesnici često misle kako svoje smetnje mogu prevladati snagom volje, ili uopće ne trebaju liječenje, što je potpuno pogrešan pristup.

Gospina trava – pomoć iz prirode

 

gospina_trava

 

Depresija se danas uspješno liječi raznim psihoterapijskim, psihofarmakološkim i drugim metodama, ali i biljnim lijekovima, koji imaju prednost pred sintetskim zbog manje nuspojava.

Biljni lijek protiv depresije je gospina trava (Hypericum perforatum). koja se više od 2400 godina koristi za poboljšanje raspoloženja, otklanjanje živčane napetosti i nesanice. Visokorazvijene europske zemlje danas koriste ekstrakt gospine trave kao pomoćno sredstvo u borbi protiv depresije, pa se. primjerice u Njemačkoj, preparati s ekstraktom gospine trave ubrajaju medu najviše propisivane antide-presive. Djelotvornost i sigurnost primjene ekstrakta gospine trave dokazane su brojnim kliničkim istraživanjima.

Astro Tarot Centar