Naslovna » Kamen mudrosti » Duhovnost » Zdenka Andrijić o srcu

Zdenka Andrijić o srcu

Zdenka Andrijić nas iz emisije u emisiju “Zlatnog zdenca” motivira i educira svojim temama o samopomoći i duhovnosti. Ovoga petka, 13.06. je govorila o srcu, ali ne samo kao o tom za nas životno-važnom organu, već kao o simbolu svega onoga što mi jesmo, naših osjećaja i postojanja. Jer, kada se predstavljamo, ne stavljamo ruku na glavu ili neki drugi organ i kažemo svoje ime, već upravo na grudi i srce.

Rijetki su oni koji ovim svijetom hodaju otvorenog srca, kaže Zdenka. Ali to je jedini pravi put našeg rasta i napredovanja. Biti vodjen srcem znači biti vodjen na pravi način.

Ljudsko srce počinje kucati već u 4-tom tjednu nakon začeća. Spolni organi raspoznaju se tek u 18-tom tjednu. Smijemo li na temelju toga zaključiti da je Bogu svejedno kojeg smo spola, ali mu je itekako važno da imamo srce? Da, srce je najvažniji organ, ali evo male znanstvene priče o njemu:

Srce posjeduje mozak. Znanstvenici su nedavno pronašli složeni sustav od najmanje od 40 tisuća nervnih stanica u srcu. Jednako toliko ih je pronadjeno u nekim središtima mozga. To je dovelo do otkrića dvosmjerne komunikacije izmedju srca i mozga. 70-tih godina prošlog stoljeća, otkriveno je da, iako mozak šalje mozak naredbe, srce ga ne sluša automatski. Dapače, ponekad srce reagira po nekoj svojoj unutarnjoj logici. Drugi tjelesni organi na moždane signale reaguju ubrzanjem, dok srce usporava. Osim toga, istraživači izvještavaju kako se čini da srce šalje natrag poruke mozgu, koje ne samo da razumije, nego i posluša. To znači da poruke srca utječu na ponašanja.

Daljnja su istraživanja pokazali kako se otkucaji srca transformiraju u nervne impulse koji izravno utječu na električnu aktivnost viših moždanih centara. To znači da srce utječe na to kako mislimo i kako se osjećamo.

Evo još nekih važnih i gotovo nepoznatih zaključaka:

Srce može preživjeti bez moždane aktivnoste, ali mozak ne može preživjeti bez srčane aktivnosti.

Srce posjeduje svoju vlastitu inteligenciju i može djelovati kako bi koordiniralo aktivnosti.

Iako se dugo mislilo kako mozak čuva sva tjelesna sjećanja, očigledno je da to srce čini. Jer neki od pacijenata kojima je transplantirano tudje srce, iskusili su duboko osobne promjene povezane sa osobinama donatora. Npr. čovjek srednjih godina ponaša se kao dijete, spontano i otvoreno. Njegovo novo srce je srce dječaka.

Druga su istraživanja pokazala da ritam srca jedne osobe može biti mjeren na drugoj osobi. Ruke mogu poslužiti kao prirodne elektrode i kad se držimo za ruke, povezujemo energije srca, naročito kada omogućujemo polaritet, držaći se svojom desnom rukom za nečiju lijevu, onako kako to činimo s ljubavnicima, a ne povezujemo desnu s desnom kako što se rukujemo prilikom poslovnih susreta.

Na kraju, vratimo se Bogu i srcu. Ako već ne slušate svoje srce, unatoč tome što je svega 3-4 tjedna nakon što ste začeti počelo obavljati za vas najvažniji posao na svijetu, barem mu zahvalite. Odmah. Pretpostavljam da to, na žalost, nikad prije niste učinili.

Pogledajte cijelu 16-tu emisiju “Zlatnog zdenca” koju vodi Zdenka Andrijić.

13.06.2014. Srce, ponovno – YouTube.

Astro Tarot Centar